Läkare lex-Maria anmäldes efter missade frakturer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter fallet klagade Helsingborgskvinnan över smärtor i axel och höft. Trots att hon uppsökte vård direkt dröjde det mer än två veckor innan det upptäcktes att hon fått en höftfraktur. Först nio månader konstaterades att hon även fått en axelfraktur. Nu får distriktsläkarcentralen och ortopedkliniken vid Helsingborgs lasarett kritik av Socialstyrelsen.

Kvinnan, som är i 65-årsåldern, ramlade illa vintern 2004. Hon tog sig till vårdcentralen dagen efter och klagade över smärtor i axel och arm. Hon berättar även att distriktsläkaren inte ansåg det nödvändigt att röntga och rekommenderade sjukgymnastträning. Kvinnan, som satt i rullstol vid besöket, påpekade även att hon hade svårt att gå men höften blev aldrig undersökt.

Kom tillbaka

 En dryg vecka sedan kom kvinnan tillbaka till distriktsläkarcentralen. Smärtorna i höften hade blivit värre och hon kunde knappt ta sig mellan rullstolen och undersökningsbritsen, enligt journalanteckningarna. Nu genomfördes en röntgenundersökning där det konstaterades att kvinnan fått en höftfraktur i fallet och hon remitterades vidare till ortopediska kliniken. Där klagade kvinnan fortfarande över ont i axeln men smärtorna kopplades samman med en gammal skada och föranledde inga ingrepp.

Ett knappt år senare

 Nio månader efter fallet sökte kvinnan sin husläkare i ett annat ärende. Hon berättade samtidigt om smärtorna i axeln och röntgades slutligen. Röntgenbilderna visade en fraktur och den långsamma diagnosen anmäldes till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Socialstyrelsen konstaterar att kvinnan inte behandlats med "den omsorg eller noggrannhet" som krävts. De är också kritiska att den fördröjda diagnosen av höften inte rapporterats som en avvikelse vid distriktsläkarmottagningen och att Lex Maria-anmälan dragit ut på tiden.

FAKTA

Hej! Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad spännande mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.