Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare: "Kroppen har inget försvar mot syrebrist"

Det räcker med några få minuter - sedan har avsaknaden av syre orsakat obotliga skador på hjärnan.

- Kroppen har inget försvar mot syrebrist, säger Mario Verdicchio, rättsläkare i Göteborg.

Ett par minuter kan vara nog, i synnerhet när två personer befinner sig i ett trångt utrymme, för att syret - den livsviktiga ingrediensen i luften - ska ta slut. - Alla organ i en människas kropp är beroende av syre, och hjärnan nyttjar hela 20 procent av det syre som du andas in, berättar rättsläkare Mario Verdicchio vid rättsmedicinska avdelningen i Göteborg. Om det är ett barn eller en vuxen spelar ingen roll, förklarar Verdicchio. - I allmänhet räcker ett par minuters syrebrist för att hjärnan ska ta skada, även om det varierar lite grann mellan olika människor. Hjärnan som är det viktigaste organet drabbas först och tar allvarligast skada. Därefter dröjer det inte lång tid innan dessa skador blir obotliga. - Kroppen kan inte försvara sig mot syrebrist, säger Mario Verdicchio. - När hjärnan har tagit tillräckligt stor skada upphör kroppens samtliga funktioner, och en människa avlider, avslutar Mario Verdicchio.

FAKTA

Syrebrist
1 I ett slutet utrymme blir inandningsluften allt fattigare på syre.
2 Sakta men säkert minskar syrehalten i blodet, kroppen drabbas av syrebrist.
Pågår det tillräckligt länge blir man till slut medvetlös.
3 Alla organ tar skada, men hjärnan - det viktigaste organet - skadas först.
Inom ett par minuter kan en person få obotliga hjärnskador.
4 Till slut dör hjärnvävnaden - och personen dör.
Källa: Rättsläkare Mario Verdicchio

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.