Läkare kappkörde genom Malmö – hög på droger

Mannen är verksam läkare i Malmö. OBS arkivbild.
Foto: SHUTTERSTOCK

En läkare misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kört dragrace genom centrala Malmö hög på narkotikaklassade läkemedel. 

Läkaren kappkörde med en annan bilist och krockade sedan med ett mitträcke, och misstänks även för vårdslöshet i trafik, enligt stämningsansökan.

– En läkare ska veta när en dos är för hög, säger åklagare Martin Drugge.

Läkaren nekar till brott och hävdar att han ”inte kört snabbt”.

I mars i fjol larmades polis till en trafikolycka i korsningen mellan Slottsgatan och Stora Nygatan. Nu misstänks en läkare för att ha orsakat trafikfara när han körde drogpåverkad.

Läkaren, som är verksam i Malmö, ska ha varit drogpåverkad av bland annat läkemedlet Tramadol, enligt åklagaren. 

Läkaren ska ha varit på väg hem efter jobbet då han, enligt vittnen, kappkörde med en annan förare längs Slottsvägen i Malmö och förlorade kontrollen över bilen innan den krockade med ett metallräcke.

– Han skulle ha släppt gasen när han släppte bromsen. Han bara fortsatte, det blev full fart på bilen, säger ett vittne i polisförhör.

Två poliser var först på plats och fick ut den medvetslöse läkaren ur bilen i väntan på sjukvård.

”Det var ren tur att människor i närheten inte kom till skada eller dödades”, skrev poliserna i sin rapport efter dramat. De menar att läkaren ska ha kört på ett sätt som inte visar någon hänsyn till andra människors liv och egendom, enligt förundersökningsprotokollet.

”Endast fängelse är aktuellt”

Åklagare Martin Drugge vid Malmö åklagarkammare uppger att läkaren inte bara var påverkad av Tramadol utan även andra läkemedel. Läkaren själv säger att det var på grund av ryggbesvär. En blandning av olika preparat kan orsaka krampanfall som möjligtvis kan ligga till grund för olyckan, står det i mannens journal efter händelsen.

Man hittade kartor med Tramadol och Oxycodone i den misstänkte mannens bil. Båda klassas som beroendeframkallande preparat.

– Endast fängelse är aktuellt vid brott som är så pass grova, säger Martin Drugge, ansvarig åklagare.

Bilen krockade med ett metallräcke.
Foto: Polisen

Läkaren är fortfarande i tjänst och nekar till anklagelserna. Han menar att han inte minns något från olyckan. 

– Jag kan lova på heder och samvete att jag inte kört snabbt. Jag brukar aldrig köra snabbt och håller alltid i hastigheten, säger den misstänkte i förhör.

Mannen själv menar att han kan ha hamnat i någon form av blackout medan han körde.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att min klient motsätter sig alla anklagelser, säger Nathalie Medina Granberg, läkarens advokat.

Samtidigt som brottet är allvarligt finns omständigheter som gör fallet till en utdragen process. Inte förrän i januari nästa år hålls rättegången mot läkaren.  

– Som läkare ska man vara medveten om hur stor dos läkemedel som är för hög, säger åklagare Martin Drugge.

TV: Dykarnas kamp för att hitta försvunne Mattias

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.