Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare: Jag har klonat en människa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

LONDON. Världens första kloning av en människa är på väg att genomföras. En amerikansk läkare hävdar att han på hemlig ort konstbefruktat fyra kvinnor med klonade embryon -  vilket är olagligt i hela västvärlden. -  Jag kan inte se några medicinska fördelar med det, säger professor Gösta Gahrton vid Karolinska institutet.

Amerikanen Panayiotis Zavos har gjort sig känd som en mycket kontroversiell fertilitetsläkare. I flera år har han jobbat med att försöka klona en människa -  och säger sig nu vara på väg att lyckas. Till The Independent säger Zavos att han med framgång har klonat 14 mänskliga embryon.

 Elva av dessa har överförts till fyra olika kvinnor som enligt Zavos nu är på väg att föda den första klonade människan någonsin.

 -  Det råder inga tvivel om att ett klonat barn är på väg, säger Zavos som säger sig vilja ge kvinnor som har svårt att bli med barn en ny möjlighet att bli gravida.

 Att klona en människa beskrivs som vetenskapsvärldens ultimata tabu och har förbjudits i Europa. Zavos genomför försöket på hemlig ort, enligt The Independent i Mellanöstern.

Panayiotis Zavos hävdar att han har konstbefruktat fyra kvinnor med klonade embryon.Foto: Andreas Manolis

Inga fördelar

 Gösta Gahrton är professor vid Karolinska institutet i Solna och forskar kring möjligheterna att använda stamceller i medicinskt syfte. 

 Han ser inga som helst fördelar med kloning vad gäller att kunna bota sjukdomar eller dylikt.

 -  Anledningen skulle möjligen vara att man försöker kopiera någon, säger han.

 Risken för att komplikationer ska uppstå är också stor.

 -  Även om man bortser från alla etiska aspekter så är det ingenting man gör utan vidare.

Fåret Dolly var 1996 det första däggdjuret som klonats. 

FAKTA

Klonade djurFåret Dolly
Föddes 5 juli 1996 och var det
första däggdjuret som klonats. Dolly klonades från en cell av ett vuxet får. Fåret dog 2003 av lungcancer.
Kamelen Injaz
I april klonades världens första kamel i Dubai. Det tog forskarna fem år att klona Injaz, en honkamel, som föddes 8 april, enligt brittiska medier.
Katten Little Nicky
Det första sällskapsdjur som klonades var en katt.
Den amerikanska ägarinnans älsklingsdjur hade 16 år gammal gått bort. Då lät
kvinnan klona den avlidna katten som föddes hösten 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.