Läkare googlade behandlingsmetod

Publicerad
Uppdaterad
Pappan sökte hjälp för sin femårige sons förhudsförträning på Närakuten i Stockholm. Mitt under behandlingen började läkaren söka tips på metoder på Google och Wikipedia. Därefter bad han pappan att själv utföra ingreppet på femåringen.
– Jag blev både chockad och arg över hans begäran, skriver pappan i anmälan till HSAN.
Det var den i början på juni i år som pappan tog med sin femårige son till Närakuten Barn i Stockholm. Anledningen var att sonen har problem med trång förhud. Ett problem som läkaren inte hittade någon lösning på. Plötsligt började läkaren att använda sig av sökmotorerna Google och Wikipedia för att ta reda på hur man behandlar åkomman.
– Jag ställer mig frågande om det är okej att använda Google och det öppna uppslagsverket Wikipedia, då man söker behandlingsmetoder, skriver pappan i sin anmälan till HSAN.
När läkaren väl hade hittat en metod han bedömde som lämplig bedövade han pojkens penis med hjälp av en spruta. Det krävdes åtskilliga stick och påfyllnad i försöken. Efter det ska doktorn ha stoppat in ett speciellt redskap i öppningen på förhuden - i försök att vidga den.

5-åringen skrek rakt ut

Den omständliga behandlingen var tog hårt på femåringen som blev skräckslagen och skrek rakt ut. Pappan gjorde vad han kunde för att lugna sin son och är starkt kritisk till hur läkaren betedde sig:
- Han ifrågasatte på ett mycket burdust sätt varför min son var arg och ledsen. Jag försökte förklara att min son var rädd och tog därefter tag i redskapet för att visa min son hur det fungerade samt för att stilla hans rädsla, skriver pappan i HSAN-anmälan.

Bad pappan utföra ingreppet

Efter att femåringen gripits av panik ska läkaren ha bett pappan att själv försöka utföra ingreppet.
– Jag blev både chockad och arg över hans begäran och ansåg det vara olämpligt.
Läkaren ska då ha insisterat - men fadern insåg snabbt att redskapet var alldeles för stort. Efter att läkaren försökt ytterligare en gång bad fadern honom att avbryta ingreppet.
Fadern ifrågasatte igen om läkarens metod verkligen är rätt varpå läkaren ska ha sagt att det finns två sätt till – antingen göra ett mindre snitt eller omskärelse. Därefter ska läkaren ha frågat fadern vad han tyckte var lämpligast.
– Jag svarade att jag inte kan bedöma det – utan att i stället professionell läkare måste göra det, skriver pappan i sin anmälan.

Helt otänkbar metod

Den 17 juni blev fadern och sonen kallade till Kirurgmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus där de fick träffa en annan läkare för bedömning. Denne konstaterar att man inte behandlar barn på det sätt som gjorts samt att läkarens försök att vidga förhuden med redskapet var ”helt otänkbart”.
Erik Sköldenberg är barnurolog på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala. Han är inte känd med det aktuella fallet men menar att barn ska sövas vid denna typ av ingrepp. – En femårig pojke är alldeles för liten för att inte sövas. Det kan bli hur galet som helst annars.
Hur behandlar man trång förhud hos barn?
– Det är så klart individuellt, men i drygt 80 procent av fallen fungerar en stark kortisonsalva. Om det inte fungerar så finns det två alternativ, antingen omskärelse eller ett mindre ingrepp. Under båda varianterna ska barnen sövas. Självklart ska en utbildad läkare utföra ingreppet.
Pojken lider i dag av smärtor i penis och fadern ifrågasätter läkarens lämplighet samt val av behandlingsmetoder och har anmält fallet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag