Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare försökte styra rapporten om skakvåld

"Man har velat granska i förväg innan vi släpper resultatet", säger Måns Rosén.
Foto: Expressen TV
SBU lämnade i dag sin rapport om skakvåld.
Foto: Expressen TV
Dagbarnvårdaren Viola och byggingenjören André misstänktes utan grund för misshandel.
Foto: Mikael Sjöberg

Tunga amerikanska och skandinaviska läkarföreningar försökte styra den statliga myndighetens rapport.

Det avslöjar experter på statliga SBU för Expressen efter dagens rapport om skakvåld.

– Man har velat granska i förväg innan vi släpper resultatet, säger Måns Rosén från SBU:s expertgrupp.

Expressen avslöjade förra året hur minst 35 svenska familjer slagits i spillror efter starkt ifrågasatta anklagelser om barnmisshandel.

Diagnosen shaken baby syndrome har dömts ut av både svenska och amerikanska domstolar men fortsatt att splittra familjer.

Enligt kritikerna till diagnosen handlar det om hundratals drabbade svenska familjer som anklagats för barnmisshandel på lösa grunder.

Diagnosen döms till stora delar ut

Efter en infekterad forskarstrid lade Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i dag fram en rapport om skakvåld där diagnosen till stora delar döms ut.

Rapporten kastar omkull den tidigare vedertagna teorin om att tre särskilda symtom i spädbarnshjärnan är säkra tecken på skakvåld.

Frågan har rivit upp en infekterad debatt mellan två läger av forskare och läkare. Expressen kan nu avslöja hur dominerande läkarföreningar försökt styra resultatet i statliga SBU:s oberoende undersökning.

"Man har försökt påverka oss"

Enligt Expressens källor har en av sidorna i konflikten - sammanslutningar av läkare som vill bevara skakvåldsdiagnosen och främst består av läkare i USA och Skandinavien - kontaktat SBU:s expertteam och försökt påverka slutsatserna i rapporten.

Måns Rosén, epidemiolog i SBU:s expertgrupp, berättar för Expressen:

– Ja det finns en del mejl och brev som kommit till SBU där man försökt påverka oss. Men vi är en oberoende myndighet och fattar våra egna beslut.

Från vilka har det kommit?

– Olika typer av barnläkare. Både från USA och Sverige.

De har velat ta del av rapporten och påverka resultatet?

– Ja, det har varit syftet. Att man vill granska i förväg innan vi släpper resultatet.

Och hur ser du på det som statlig representant?

– Jag tycker att var och en, de får kritisera oss sedan när vi publicerat oss vetenskapligt. Det är gängse sätt att hantera data.


Dagbarnvårdaren Viola och byggingenjören André misstänktes utan grund för misshandel.
Foto: Mikael Sjöberg

"Det handlar om en lång rad brev"

Ytterligare en expert i SBU-gruppen, professor Ingemar Engström, säger:

– Det handlar om en lång rad brev från både svenska och internationella instanser som haft synpunkter.

– Det är uppenbart att detta väcker väldigt mycket känslor och att det varit en infekterad fråga under lång tid. Vi får hoppas att det utifrån detta torra och sakliga underlaget blir en bättre debatt framöver.

Den svenska barnläkarföreningen är dock kritisk till SBU och menar bland annat att SBU:s frågeställningar i granskningen inte är förankrade i barnläkarnas vardag.

"Barnläkarföreningens huvudbudskap är att det är farligt att skaka barn, att våld mot spädbarn förekommer, att barn även om det är svårbegripligt skadas och dödas av föräldrar, och att barnläkarens ansvar är att göra en noggrann medicinsk bedömning och värna om barnets liv och skydd.", skriver föreningen i ett uttalande.

Vetenskapen bakom diagnosen är osäker

SBU har i två år granskat diagnosen skakvåld mot spädbarn, även kallat shaken baby syndrome.

Myndigheten bedömer nu, liksom Högsta domstolen tidigare gjort, att vetenskapen bakom diagnosen är osäker.

De tusentals studier som tidigare lyfts fram som stöd för diagnosen döms nu ut.

– Vi har granskat över 3700 vetenskapliga studier och egentligen funnit att bara två har medelhög kvalitet, säger SBU:s Måns Rosén.

Dagbarnvårdaren Viola och byggingenjören André hör till de som misstänkts för barnmisshandel och hoppas på en kommission som ger upprättelse åt de som drabbats.

Paret misstänktes utan grund för barnmisshandel och tvingades leva övervakade av socialtjänsten under två månader.

– Jag hoppas att SBU-rapporten leder till att man inte längre är lika inställda på att det måste vara barnmisshandel när man ser symtom. Sjukhuset får inte bli ett förhörsrum, säger Viola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.