Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare fick brevbomb – av död patients son

När läkaren öppnade paketet som var märkt med "Cancerfonden" som avsändare märkte han snabbt att det inte var ett vanligt paket. Foto: Polisen / POLISEN
"När han öppnade brevet och drog ut delar av innehållet såg han att det var delar till en spränganordning", står det i rättsdokument. Foto: Polisen / POLISEN

Cancerläkaren fick ett paket märkt "Cancerfonden" med posten – i paketet fanns en livsfarlig och skarp bomb.

Paketet skickades av sonen till en av läkarens bortgånga patienter.

Nu har sonen, en 42-åring, dömts till 7,5 års fängelse för mordförsök.

Bomben

Delarna i paketet bestod av ett mobiltelefonbatteri, 29 gram sprängdeg, en sprängkapsel, kablage, A4-papper, en tändanordning och två strömkablar som gick till en klämma där vikt papper satt mellan kontaktytorna. I tingsrättens dokument står att kablarna fortsatte från klämman upp till ett avslut med svart isoleringstejp, och till någon form av tändmedel.

Polisens utredare har kommit fram till att:

"Vid en detonation när någon håller i bomben är sannolikheten stor att fingrar och händer måste amputeras. De största skadorna orsakas dock av splitter från sprängkapseln. De aluminiumplåtar som användes vid försöken var en millimeter tjocka, vilket innebär att vid genomträngning av dessa så skulle även huden perforeras av splitter. Om splittret träffar halsen och underliggande artär, till exempel pulsåder, är det en uppenbar risk för förblödning eller en livshotande skada."

Källa: Polisen och Stockholms tingsrätt.

Domen föll i Stockholms tingsrätt på onsdagen: Den 42-årige mannen döms till sju år och sex månader i fängelse för försök till mord. Dessutom döms han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och vapenbrott.

Så till bakgrunden: I höstas fick en överläkare i Stockholm ett paket skickat till sitt hem på Kungsholmen. Paketet var märkt med "Cancerfonden" som avsändare. När läkaren, en man i 65-årsåldern, öppnade försändelsen märkte han dock snabbt att det inte var ett vanligt paket.

"När han öppnade brevet och drog ut delar av innehållet såg han att det var delar till en spränganordning", står det i rättsdokument.

"Han såg direkt att det var en bomb. Det var något som såg ut som rosa trolldeg, en avlång tändkapsel och ett antal sladdar i kuvertet och på anordningen."

"Perforerar hud och halspulsåder"

Delarna läkaren plockat ut la han på sin balkong för att sen fotografera dem och ringa polisen. Bombteknikerna som kom till platsen konstaterade att spränganordningen var i två delar: En på balkongen, den andra kvar i paketet.

Vid polisens provsprängningar på Nationellt forensiskt centrum, NFC, har man testat liknande bomber för att mäta faran i den läkaren fick.

"Vid en detonation är det möjligt att splitter perforerar hud och pulsåder", framgår av deras utlåtande.

"Den aktuella laddningen genererar således splitter som kan orsaka dödlig skada. Även sannolikheten för traumatisk amputation av i vart fall fingrar är stor."

Tidigare patients son

Polisens utredare hittade snabbt DNA från en person på bomben. Dessutom visade det sig att personen, en man, hade en vag koppling till läkaren. Läkaren, som jobbar med cancersjuka patienter, hade nämligen vårdat mannens cancersjuka pappa som dog 2011.

"Han minns inte NN:s far, men har läst dennes journaler", står det om läkaren.

"Han hade kontakt med NN via telefon vid ett antal tillfällen."

"När han öppnade brevet och drog ut delar av innehållet såg han att det var delar till en spränganordning", står det i rättsdokument. Foto: Polisen

Polisen beslagtog den misstänkte mannens dator och ett usb-minne. I webbhistoriken kunde de se att sökningar på "bomb designs", "plastic explosive" och "ied bomb" gjorts. Utöver ytterligare teknisk bevisning – bland annat jämförd handstil – stod det också klart att den misstänkte dömdes till två års fängelse 2010, för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse. Även då var sprängmedel inbladade.

Trots bevisningen mot 42-åringen har han dock konsekvent nekat till brott. I förhör har han sagt att han inte skickat någon bomb, och att han inte vet hur hans DNA hamnat på den. Vidare har han sagt att han inte vet hur man tillverkar bomber, och:

– Jag har inget otalt med den människan eftersom jag inte ens känner honom ­eller vet vem det är, har 42-åringen sagt i förhör.

"Intresse för att tillverka bomber"

I början av mars åtalades mannen mot sitt nekande, och den 19 april kom alltså domen: Fängelse i sju år och sex månader för försök till mord.

"Att NN har ett intresse för att tillverka bomber framgår av de sökningar som gjorts på den dator som tagits i beslag och i viss mån också av tidigare lagföring", skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten har inte kunnat bevisa att 42-åringens mål var att döda läkaren, men tingsrätten menar att han måste ha uppfattat det som fullt möjligt att läkaren skulle dö om bomben detonerade:

"Det råder ingen tvekan om att NN var likgiltig för om denna risk skulle förverkligas."

42-åringen bedöms ha haft så kallat likgiltighetsuppsåt till att döda läkaren, därmed döms han för försök till mord.

Utöver fängelsestraffet ska 42-åringen betala 135 000 kronor i skadestånd till läkaren.

Läkaren har via en anhörig hälsat att han inte vill tillföra något till artikeln.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!