Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare åtalas för grovt narkotikabrott

En läkare i Västmanland misstänks ha skrivit ut tusentals tabletter till patienter på felaktiga grunder. 

Nu åtalas han för grovt narkotikabrott vid Eskilstuna tingsrätt.

Åtalet gäller, enligt SVT Sörmland, drygt 7 500 tabletter av olika ångestdämpande och smärtstillande preparat som ska ha skrivits ut under hösten 2019 och våren 2020 på ett sjukhus i Västmanlands län.

Patienterna som fått preparaten utskrivna, sammanlagt 13 stycken, har i flera fall först fått nej av andra läkare. Trots detta skrev mannen ut preparaten utan att undersöka patienterna.

– Han har skrivit ut så pass mycket tabletter att vi tror att det var för att de skulle säljas eller skänkas vidare, säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner till SVT Sörmland.

Han medger enligt åtalet att han skrivit ut läkemedlen, men nekar till brott.

Läkarens rätt att skriva ut narkotiska medel drogs in i mars 2021 sedan Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat utskrivningarna.

Utöver åtalet för grovt narkotikabrott misstänks läkaren i ett annat ärende för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Detta sedan han stoppats av polis under en bilfärd i januari 2021. 

Enligt åtalet visade ett blodprov att han brukat amfetamin före eller under färden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.