Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lågt förtroende för Anna Kinberg Batra

Endast en femtedel av väljarna har stort förtroende för Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Högst förtroende bland partiledarna får Annie Lööf - 35 procent av väljarna svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Centerledaren. Foto: Christian Örnberg
Resultatet innebär en sjätteplats bland riksdagens partiledare. Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN

Det är helt olika utgångslägen för oppositionens ledare inför kvällens partiledardebatt.

Enligt en ny Novusmätning har endast en femtedel av väljarna stort förtroende för Moderaternas Anna Kinberg Batra.

I topp i förtroendeligan syns Annie Lööf.

– Det är alltid roligt att debattera men det är klart att det känns tryggt och härligt att ha den tilliten i ryggen, säger Centerpartiets partiledare.

Förtroendesiffrorna

Annie Lööf (C)

Ganska/mycket stort 35% +7

Ganska/mycket litet 33% -8

Stefan Löfven (S)

Ganska/mycket stort 34% +8

Ganska/mycket litet 38% -11

Jan Björklund (L)

Ganska/mycket stort 21% -1

Ganska/mycket litet 41% +-0

Jonas Sjöstedt (V)

Ganska/mycket stort 21% +1

Ganska/mycket litet 52% +5

Jimmie Åkesson (SD)

Ganska/mycket stort 21% +1

Ganska/mycket litet 61% +-0

Anna Kinberg Batra (M)

Ganska/mycket stort 20% -6

Ganska/mycket litet 52% +11

Ebba Busch Thor (KD)

Ganska/mycket stort 12% +1

Ganska/mycket litet 53% -3

Gustav Fridolin (MP)

Ganska/mycket stort 12% +1

Ganska/mycket litet 62% +2

Isabella Lövin (MP)

Ganska/mycket stort 10% +-0

Ganska/mycket litet 51% -1

Källa: Novus/SVT

Moderaternas svaga opinionstrend fortsätter.

I den senaste Novusmätningen, som mäter förtroendesiffrorna för riksdagspartiernas partiledare, svarar endast 20 procent av de tillfrågade att de har ganska eller väldigt stort förtroende för Anna Kinberg Batra.

Resultatet innebär en sjätteplats bland riksdagens partiledare, jämfört med mätningen för ett år sedan då Kinberg Batra låg i topp. Den nya siffran innebär en minskning med 14 procentenheter.

– Vi har gjort mycket omprövningar inom Moderaterna och det väcker frågor. Det kommer frågor om vad vi menar och vart vi ska. Nu ser jag fram emot att vara ännu tydligare. Om vi inte hade omprövat det som inte funkade förut hade vi förlorat valet igen, säger Anna Kinberg Batra på väg in till kvällens debatt i SVT-huset.

– Vi har lagt om integrations- och migrationspolitiken. VI har förändrat jobbpolititiken. Då är det inte så konstigt att det kommer frågor. Jag ser fram mot att visa tydligt att det vi håller på med är att arbetslinjen måste tillbaka och ersätta bidragslinjen som vi ser nu.

Annie Lööf hamnar i topp. Många pratar om henne som ledare. Vad tänker du kring det?

– Jag vill att det ska gå bra för alla fyra allianspartier och jag vill leda nästa regering.

Hotar de här siffrorna din position som alliansledare?

- Problemet är att alliansen som helhet inte har lyft. Det vill jag att vi ska göra. Då måste vi moderater förtjäna förtroende.

Tobé: Måste bli tydligare

Partisekreterare Tomas Tobé menar att ökad tydlighet nu är receptet för att vända den för partiet illavarslande trenden.

– Vi måste bli tydliga med att Anna Kinberg Batra är det enklaste och säkraste sättet att byta ut Stefan Löfven och att det är hon som står för att det ska vara mer lönsamt att arbeta och att man får fler poliser, säger han till SVT Nyheter.

Bäst förtroendesiffror visar Centerns partiledare Annie Lööf med 35 procent. Hon har störst förtroende bland väljarna - men också den partiledare som minst andel säger sig ha litet förtroende för.

Strax efter, på en andra plats med 34 procent, hamnar statsminister Stefan Löfven (S) som har ökat med nio procentenheter sedan förra årets mätning.

På frågan om det är viktigt att vara före statsministern i mätningen, svarar Annie Lööf:

– Jag satsar på att Centerpartiet ska öka nästa val. Jag är också glad för de mätningar som visar att vi ökar vårt stöd. För mig handlar det om att bredda bilden, bli bättre på sakpolitiken. Men givetvis är det kul när man har förtroende för mig som partiledare och person, säger Annie Lööf och avslöjar var hon ska sätta in stöten i Agenda-debatten.

– Jag hoppas att jag får ett antal debatter med statsministern om att Sverige går åt fel håll, arbetslösheten ökar, vårdköerna ökar och klimatutsläppen ökar. Vi behöver ett nytt ledarskap och behöver diskutera vilka reformer som behövs för en närmare och mer tillgänglig vård.