Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Lagstiftningen skulle kunna bli förödande"

Uppdrag gransknings reporter, Fredrik Laurin, är kritisk till det nya lagförslaget som ligger på remiss i riksdagen.
Foto: Suvad Mrkonjic

En ny lag om utlandsspioneri skulle få förödande konsekvenser för svensk journalistik i krigsområden. Det anser frilansjournalisten Fredrik Laurin som bland annat gjort reportage om den svenska militärinsatsen i Kongo.

– Om du skruvar åt möjligheterna ännu mer så kommer det att bli omöjligt, säger han.

Tillsammans med kollegorna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark gjordes reportaget i Kongo för Uppdrag granskning. Det handlade om en svensk fredsbevarande insats som mörklade tortyr av en ung kongolesisk man.

År 2003 hade Sverige en styrka i Kongo som samarbete med franska trupper under FN- och EU-flagg. En dag greps en man i 17-20 årsåldern av de franska styrkorna. Han torterades och skenavrättades framför de svenska soldaterna utan att de rapporterade om övergreppet.

– Vi var där som fredsbevarande styrka med landets bästa och mest välbetalda officerare. Men de krökte fullkomligt rygg när fransmännen torterade sin fånge. Ingen gjorde vad de skulle, säger han.

"Längden på skosnören är skyddad"

Reportaget var ett av de svåraste jobb som Fredrik Laurin gjort. Men också ett av de viktigaste.

Vad skulle det betyda med en lagstiftning som försvårade rapporteringen ytterligare?

– Det skulle vara fruktansvärt. Redan i dag är det nästan omöjligt att bevaka detta journalistiskt. Om du skruvar åt möjligheterna ännu mer så kommer det att bli omöjligt, säger Fredrik Laurin.

Han berättar att de svenska styrkorna står under kvalificerad sekretess. Det innebär i princip att längden på deras skosnören är skyddad. Att som journalist berätta att en fredsbevarande styrka torterade en fånge medan en annan fredsbevarande styrka tittade på var nära omöjligt.

– Det jobbet utsatte oss och våra källor för en överhängande risk bara som lagstiftningen var då. Allt som försvårar den granskningen är ett jätteproblem för svensk journalistik, säger han och fortsätter:

– Och därmed är det ett problem för samhället. För om inte officerarna rapporterar om övergreppen, och vi blir anmälda för spioneri om vi gör det, vem skall då göra det?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.