Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lägsta stödet för Moderaterna sen förra valet

Så gick undersökningen tillFråga: Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?Undersökningsperiod: Den 25 mars till den 21 april 2013.Metod: Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett representativt urval av svenska medborgare 18 år och äldre.Antal tillfrågade: 2 000 personer. Antalet personer som inte visste vilket parti de skulle rösta på var 17,5 procent.Beställare: TV4. Mätinstitut: Novus.Förändringarna mellan mätningarna i mars och april är inte statistiskt säkerställda.

Moderaterna faller för tredje månaden i rad i TV4/Novus väljarbarometer.

I samma mätning får alliansen sitt lägsta stöd hos svenska folket sedan 2008 - och har nu 8,7 procentenheter upp till en rödgrön opposition.

- Vi måste fortsätta att förnya oss, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Det har varit en tuff start på året för Moderaterna. Sedan februari har partiet stadigt tappat stöd i TV4/Novus väljarbarometer - en trend som håller i sig i april.

Enligt mätningen sade 27,0 procent att de skulle välja Moderaterna om det var val i dag. Det är 1,3 procentenheter färre än i mars och det lägsta resultatet sedan valet 2010, enligt Novus.

- Man håller Moderaterna ansvariga för hur det går för landet, och att de går ner när vi har en hög arbetslöshet och väldigt dystra framtidsutsikter är egentligen inte så konstigt, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Hela alliansen backar

Men Moderaterna är inte ensamma om att backa, alliansen i stort tar också stryk i mätningen. Allianspartierna får stöd från 40,8 procent av väljarna, en nedgång med 0,7 procentenheter mot i mars. Alliansens siffror är de lägsta i Novus mätningar sedan i september 2008.

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, menar att de låga siffrorna är ett tecken på att regeringen suttit länge vid makten.

- Det finns en trötthet när regeringen har varit vid makten så länge. Vi har aldrig haft en borgerlig regering som har suttit så här länge. Sedan har Socialdemokraterna blivit ett mer lockande alternativ under Löfvens ledarskap.

- Under den värsta perioden under den ekonomiska krisen kunde regeringen och Moderaterna dessutom rida mycket på att Sveriges ekonomi klarade sig bra. Nu har de värsta stormarna dragit förbi och man har kanske lyft huvudet och tittat på mer konkreta saker som jobben, säger Malena Rosén Sundström.

Fokuserar på jobbfrågan

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, slår fast att det är jobbfrågan hans parti måste fokusera på för att vända trenden.

- För oss är det nu viktigt att tydliggöra konflikten om jobben, som kommer att bli valets viktigaste fråga. När vi gör det mer lönsamt att arbeta så gör Socialdemokraterna det mindre lönsamt att arbeta.

- Vi måste fortsätta att förnya oss och i den delen handlar det om att förstärka vår arbetslinje och förtydliga att vi har konkreta förslag på hur fler människor kan få ett arbete att gå till, säger han via sin pressekreterare.

FAKTA

Kent Persson, M 27,0 %:

"Vi måste fortsätta att förnya oss och i den delen handlar det om att förstärka vår arbetslinje och förtydliga att vi har konkreta förslag på hur fler människor kan få ett arbete att gå till."


Michael Arthursson, partisekreterare,C 3,7 %:
"Vi har väldigt låga nivåer generellt sett, vilket vi har haft hela året. Nu får vi försöka sega oss upp steg för steg får att visa vad vi står för. Nu har vi ett bra idéprogram som har slagits fast. Jag hoppas att det så småningom ska ge resultat."


Björn Söder, partisekreterare SD, 8,9 %

"Det har varit en liten tillbakagång för oss vilket har att göra med att det inte har varit så mycket fokus på oss de senaste månaderna. Det har varit S-kongressen, Omar Mustafa-affären och så. Nu drar vi i gång kampanjer framöver vilket kommer göra att vi syns mer."


Acko Ankarberg, partisekreterare, KD, 4,0 %:

"Genom fokus på aktuella politiska frågor arbetar vi för att stärka väljarstödet. Det handlar om att värna föräldrars rätt att bestämma över föräldraförsäkringen och äldres rätt att välja utförare i hemtjänsten. Vi vill ge bättre förutsättningar för småföretag genom halverat sjuklöneansvar. Skolan är också ett område som är angeläget."


Nina Larsson, partisekreterare, FP, 6,1 %:
"Vårt långsiktiga arbete fortsätter: Vi prioriterar skolan, integration och jämställdhet. Men det är långt till valdagen och väljarna är rörliga, vi jobbar hårt med att få ut vår politik och har högt tempo i reformerna."


Carin Jämtin, partisekreterare, S, 34,4 %:
"Jag läser det som att vi på vår kongress har haft möjlighet att berätta om vår politik och våra lösningar, och folk har hört vad vi vill med mål som att vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Jag läser det även som att människor är besvikna på regeringens brist på lösningar."


Anders Wallner, partisekreterare, MP 8,6 %:
"Vi har legat över valresultater hela mandatperioden. Det känns bra och vi siktar på att växa ännu mer till nästa val. Vi ska vara Sveriges tredje största parti efter valet. Jag tror att det är många fler som vill se oss än SD på den positionen."


Aron Etzler, partisekreterare, V, 6,5 %:
"Vår potential är mycket större. 18 procent betraktar oss som sitt bästa eller näst bästa parti. Om vi får större uppslutning blir det mycket svårt att ignorera kraven på en bättre skola och sjukvård. Det skulle alla tjäna på, utom de som gör stora pengar på välfärden."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.