Lägre stöd för M än när Kinberg Batra tvingades gå

PRESSAT LÄGE. Ulf Kristerssons Moderaterna har det motigt i opinionen. Ebba Busch Thors KD har närmat sig.
Foto: OLLE SPORRONG

Moderaterna fortsätter att tappa i opinionen och avståndet ned till KD är nu det minsta någonsin. Partiet är nu också nere på lägre nivåer än när Anna Kinberg Batra tvingades avgå.

Samtidigt backar även Liberalerna – medan Centerpartiet når sin högsta notering sedan valet.

Det visar Demoskops väljarbarometer för maj.

Efter vinterns dramatiska händelser i svensk politik har också väljarrörelserna varit dramatiska, med Kristdemokraterna som den stora vinnaren sedan januariöverenskommelsen slöts mellan S, C, L och MP. 

I Demoskops majmätning syns tecken på en stabilisering i opinionen, men för Moderaterna är det fortsatt dystert.

Partiet backar för tredje månaden i rad och är nu nere på 15,7 procent, en nedgång med 0,9 procentenheter sedan i april och ett tapp på hela 4,1 procentenheter sedan valet. 

Moderaterna är därmed nere på lägre nivåer än när Anna Kinberg Batra tvingades avgå i augusti 2017 och tangerar det lägsta stödet som uppmättes under hennes partiledarskap, i juli samma år.

”Stressar partiet”

– Att Moderaterna nu är tillbaka nere på den lägsta nivå de var på under Kinberg Batras partiledarskap kommer givetvis att stressa partiet. Efter Kristdemokraternas framgångar under våren, både när det gäller väljarstöd och förtroendesiffror, är ledartröjan bland högerpartierna inte lika självklar längre, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Kristdemokraternas uppgång har dock ha stannat av, i alla fall tillfälligt, och KD ligger i princip kvar på samma nivå som i april, på 11,5 procent. 

Men i och med Moderaternas fortsatta tapp är avståndet mellan de två partierna bara 4,2 procentenheter, vilket är den minsta skillnaden någonsin.

TVINGADES GÅ. När Anna Kinberg Batra höll sitt sista tal på Moderaternas extrastämma i oktober 2017 – vid den tidpunkten hade M högre väljarstöd än idag.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som Expressen kunnat rapportera den senaste veckan är frustrationen internt i partiet mycket stor, och ledarskapet har också börjat ifrågasättas.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer medger att det varit en tuff period för partiet, men tror samtidigt på en vändning. 

- Vi har haft en period där det blåst snålt i opinionen. Samtidigt har vi senaste tiden tagit tag i viktiga framtidsfrågor som klimatsmart kärnkraft, och behovet av mer samarbete i Europa för att stoppa internationella stöldligor och terrorism. Vi jobbar långsiktigt för att vinna bredare förtroende hos väljarna, säger han.

Minsta skillnaden någonsin

Enligt Peter Santesson på Demoskop är det en viss tröst för Moderaterna, som tidigare tappade väljare till Centerpartiet, att väljarströmmen nu går till KD, som är en nära allierad. 

– Blödningen till Centerpartiet var ännu allvarligare eftersom det var mycket kritiska väljare som gick till ett parti som man inte kunde räkna in i regeringsunderlaget lika säkert. Men med KD handlar det trots allt om ett systerparti, säger han.

– Samtidigt är väljarförlusterna en tydlig signal om att Moderaterna inte uppfattas som lika intressanta bland borgerliga väljare längre, fortsätter han.

Och det är också bland höginkomsttagare, en väljargrupp som brukar lägga sin röst på Moderaterna, som KD ökar allra mest.

Sverigedemokraterna, som backat under våren, ökar nu återigen. Partiet går upp 1,2 procentenheter och ligger på 19,2 procent – vilket gör att de med stor marginal befäster positionen som näst största parti.

Även Socialdemokraterna tycks ha brutit sin nedåtgående trend och ökar till 26,6 procent, vilket dock är klart under valresultatet från i höstas.

L: ”Det är långt till valet”

För S nya samarbetsparti Liberalerna är det desto dystrare. Partiet har långt ifrån fast mark under fötterna och är nu nere på 3,1 procent – alltså klart under riksdagsspärren. Partiet står nu också inför ett ödesval till Europaparlamentsvalet, och partisekreterare Maria Arnholm hoppas att det ska innebära en vändning för partiet.

– Vi är i slutspurten av EU-valrörelsen. Vi känner ett stort intresse för Liberalerna som Sveriges Europavänligaste parti. Denna mätning som gäller riksdagsval är så klart tråkig, men det är långt till nästa riksdagsval, säger hon. 

För Centerpartiet och Annie Lööf har samarbetet med Socialdemokraterna inte lett till samma väljarreaktion. Partiet har till skillnad från Liberalerna gått framåt och noterar nu sitt högsta stöd sedan valet, på 9,1 procent. 

Inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda. 

Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag

Socialdemokraterna: 26,6 (1,2)

Vänsterpartiet: 8,7 (-0,9) 

Miljöpartiet: 4,3 (-0,2)

Moderaterna: 15,7 (-0,9)

Liberalerna: 3,1 (-0,8)

Kristdemokraterna: 11,5 (-0,2) 

Centerpartiet: 9,1 (0,9) 

Sverigedemokraterna: 19,2 (1,2) 


S, V, MP: 39,6 (0,0) 

M, KD: 27,2 (-1,1) 

L, C: 12,2 (0,1) 

Så gick mätningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 29 april – 7 maj 2019.

Metod och urval: Telefonbaserade intervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 618 intervjuer varav 1000 via telefon och 618 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar från föregående månad.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.