Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Lägre reservationslöner är alliansens mål"

Finansminister Anders Borg.
Foto: Robban Andersson
Nu går flera fackledare till angrepp mot regeringen efter Expressens avslöjande.
Anders Borg (M) vill pressa nedreservationslönen, enligt interna dokument.
- Lägre reservationslöner är alliansens mål, men de har tagit ett steg i sänder så att det inte ska uppfattas lika radikalt, säger Jan-Erik Sandberg, förbundsordförande i Pappers.

FAKTA

Facken rasar efter Expressens avslöjande


Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande:
- Långsiktigt är detta en förlorarlinje för individen som leder till ökade klyftor. Det är en cynisk politik. Men utåt sett står man upp för arbetslinjen och den svenska modellen.
Hans Tilly, förbundsordförande Byggnads:
- Finansministern spelar med falska kort. Han har tidigare hackat på våra kollektivavtal vilket är ännu mer oförklarligt.
Janne Rudén, förbundsordförande Seko:
- Finansministern ska hålla fingrarna borta från lönebildningsfrågan.
Jan-Erik Sandberg, förbundsordförande Pappers:
- Lägre reservationslöner är alliansens mål men de har tagit ett steg i sänder så att det inte ska uppfattas lika radikalt.
L-A Häggström, förbundsordförande Handels:
- Att sänka reservationslönen ligger i linje med alliansens politik med sänkt a-kassa och lägre ersättningsnivåer men för våra medlemmar finns inget utrymme för sänkta löner.
Stefan Löfven, förbundsordförande IF Metall:
- Våra medlemmar har fått betala alliansens skattesänkningar genom sänkt a-kassa och försämrat skydd vid sjukdom. Därför ska de ha höjda, inte sänkta löner.

Avslöjandet om Regeringens syn på reservationslönerna, det vill säga den lägsta lönen som någon är villig att jobba för, möts av hård kritik från fackligt håll.
- Det är upprörande. Man för en politik, men i retoriken ska det låta som en helt annan politik, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Samtidigt befarar hon svåra konsekvenser för löntagarna på lång sikt.
- Lägre lön ger lägre pension och nästa gång man blir arbetslös lägre ersättning. Långsiktigt är detta en förlorarlinje för individen.

"Känner inte igen dokumenten"

De ekonomisk-politiska talesmännen för C och KD har inte sett regeringens dokument som visades på UD.
- Jag känner inte igen dokumentet och i de regeringsdiskussioner jag varit med om har det aldrig talats om att sänka löner, säger Stefan Attefall (KD).
- Jag har inte sett dokumentet men vi i alliansen har ingen dold agenda som går ut på att sänka löner, folk ska kunna leva på sin lön, säger Roger Tiefensee (C).
Carl B Hamilton, ekonomiskpolitisk talesman för folkpartiet säger:
– Anders Borg får svara för sig själv, men regeringen vill inte sänka löner. Det är inte rätt metod.
Hamilton säger även:
– Det är inte en politisk strävan från Anders Borgs sida att sänka några löner i Sverige. Det är koko ur ekonomisk och politisk synpunkt.

"Inget mer att säga"

Finansministern vägrade igår att svara på några frågor.
- Vi har sedan 2006 anklagats för att vilja sänka lönerna och han har svarat flera gånger tidigare på detta. Vi har inget mer att säga, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare hos finansministern.

FÖRTYDLIGANDE:
I en tidigare version av den här artikeln förekom begreppet "lägstalöner" flera gånger, bland annat i rubriken, vilket kan uppfattas som de lägsta lönerna som svenska kollektivavtal föreskriver. Det korrekta begreppet är "reservationslönen", det vill säga den lägsta lönen som någon är villig att jobba för. Det är reservationslönen som enligt regeringens egna skrivelser sjunker till följd av deras jobbskatteavdrag, inte de avtalsbundna lägstalönerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.