Finansminister Anders Borg. Foto: Robban Andersson
Finansminister Anders Borg. Foto: Robban Andersson

"Lägre reservationslöner är alliansens mål"

Publicerad
Uppdaterad
Nu går flera fackledare till angrepp mot regeringen efter Expressens avslöjande.
Anders Borg (M) vill pressa nedreservationslönen, enligt interna dokument.
- Lägre reservationslöner är alliansens mål, men de har tagit ett steg i sänder så att det inte ska uppfattas lika radikalt, säger Jan-Erik Sandberg, förbundsordförande i Pappers.
Avslöjandet om Regeringens syn på reservationslönerna, det vill säga den lägsta lönen som någon är villig att jobba för, möts av hård kritik från fackligt håll.
- Det är upprörande. Man för en politik, men i retoriken ska det låta som en helt annan politik, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Samtidigt befarar hon svåra konsekvenser för löntagarna på lång sikt.
- Lägre lön ger lägre pension och nästa gång man blir arbetslös lägre ersättning. Långsiktigt är detta en förlorarlinje för individen.

"Känner inte igen dokumenten"

De ekonomisk-politiska talesmännen för C och KD har inte sett regeringens dokument som visades på UD.
- Jag känner inte igen dokumentet och i de regeringsdiskussioner jag varit med om har det aldrig talats om att sänka löner, säger Stefan Attefall (KD).
- Jag har inte sett dokumentet men vi i alliansen har ingen dold agenda som går ut på att sänka löner, folk ska kunna leva på sin lön, säger Roger Tiefensee (C).
Carl B Hamilton, ekonomiskpolitisk talesman för folkpartiet säger:
– Anders Borg får svara för sig själv, men regeringen vill inte sänka löner. Det är inte rätt metod.
Hamilton säger även:
– Det är inte en politisk strävan från Anders Borgs sida att sänka några löner i Sverige. Det är koko ur ekonomisk och politisk synpunkt.

"Inget mer att säga"

Finansministern vägrade igår att svara på några frågor.
- Vi har sedan 2006 anklagats för att vilja sänka lönerna och han har svarat flera gånger tidigare på detta. Vi har inget mer att säga, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare hos finansministern.

FÖRTYDLIGANDE:
I en tidigare version av den här artikeln förekom begreppet "lägstalöner" flera gånger, bland annat i rubriken, vilket kan uppfattas som de lägsta lönerna som svenska kollektivavtal föreskriver. Det korrekta begreppet är "reservationslönen", det vill säga den lägsta lönen som någon är villig att jobba för. Det är reservationslönen som enligt regeringens egna skrivelser sjunker till följd av deras jobbskatteavdrag, inte de avtalsbundna lägstalönerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag