26 procent uppger att de har ganska lite förtroende för regeringen, medan 32 procent uppger att de har mycket litet förtroende. Foto: Henrik Montgomery/TT26 procent uppger att de har ganska lite förtroende för regeringen, medan 32 procent uppger att de har mycket litet förtroende. Foto: Henrik Montgomery/TT
26 procent uppger att de har ganska lite förtroende för regeringen, medan 32 procent uppger att de har mycket litet förtroende. Foto: Henrik Montgomery/TT
Den minister som har tappat mest i förtroende i den nya mätningen, jämfört med den senaste är utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jonas Ekströmer/TTDen minister som har tappat mest i förtroende i den nya mätningen, jämfört med den senaste är utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den minister som har tappat mest i förtroende i den nya mätningen, jämfört med den senaste är utrikesminister Margot Wallström.

 Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikesminister Anders Ygeman är den minister som ingjuter mest förtroende hos svenska folket, enligt Novus mätning. Foto: Marcus Ericsson/TTInrikesminister Anders Ygeman är den minister som ingjuter mest förtroende hos svenska folket, enligt Novus mätning. Foto: Marcus Ericsson/TT

Inrikesminister Anders Ygeman är den minister som ingjuter mest förtroende hos svenska folket, enligt Novus mätning.

 Foto: Marcus Ericsson/TT

Lägre förtroende för Wallström i ny mätning

Publicerad

Förtroendet för statsministern Stefan Löfven och regeringen är rekordlågt.

Bara två procent har mycket stort förtroende, visar TV4/Novus senaste mätning.

Den som rasat mest sedan den senaste mätningen är utrikesministern Margot Wallström.

Nu är inrikesministern Anders Ygeman den minister som ingjuter mest förtroende.

När Novus tillsammans med TV4 presenterade resultatet på sin förtroendemätning i december kom det som en kalldusch för regeringen Löfven.

Hela 58 procent kände mycket eller ganska litet förtroende för den styrande regeringen, vilket var hela 20 procentenheter mer än vid regeringens tillträde drygt ett år tidigare.

Nu har Novus presenterat sina januariresultat och i den ligger de låga förtroendesiffrorna för regeringen intakt: 26 procent uppger att de har ganska lite förtroende för regeringen, medan 32 procent uppger att de har mycket litet förtroende.

– Jag tänker inte hoppa omkring och byta politisk inriktning, säger Stefan Löfven till TV4.

Wallström har tappat

Endast två procent, en procentenhet mindre än i december, säger att de har mycket stort förtroende för regeringen.

Den minister som har tappat mest i förtroende i den nya mätningen, jämfört med den senaste är utrikesministern Margot Wallström - som under den senaste månaden varit i rejält blåsväder då hon efter att ha hyrt en lägenhet av fackförbundet Kommunal drogs in i den skandal som briserade efter ett avslöjande från Aftonbladet.

37 procent hade i december mycket eller ganska stort förtroende för utrikesministern. Siffror som nu fallit till 31 procent.

Ygeman i topp

Det innebär att Margot Wallström inte längre är den minister i regeringen som flest människor anger att de har förtroende för. I stället är det inrikesministern Anders Ygeman, som - precis som i december - har ingjuter förtroende hos 32 procent av svenska folket, enligt Novus mätning.

Mätningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1014 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 - 79 år den 21-26 januari 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag