Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagrådet vill se förtydligande om regeringens maktförslag

Ebba Busch om förslaget till ökad makt för regeringen.
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagrådet har sagt sitt om regeringens förslag om utökade möjligheter att vidta snabba åtgärder mot coronaviruset.

De vänder sig inte mot innehållet – men har invändningar mot hur lagtexten formulerats. 

Regeringen bjuder nu in alla riksdagspartier till samtal. 

Bland annat tycker juristerna i Lagrådet att det är oklart hur snabbt riksdagens prövning ska ske. Att det ska ske ”snarast”, som regeringen skriver, bör förtydligas.

Mot bakgrund av bemyndigandets extraordinära karaktär, bör det helst ske samma dag eller senast nästa veckodag, anser Lagrådet.

Lagrådet anser också att det är oklart vilka åtgärder som regeringen ska kunna vidta, även om man har förståelse för att det är svårt att precisera detta på förhand. 

– Vi tycker det behöver preciseras. Det är för allmänt hållet och brett utformat. Vi ifrågasätter om det finns tillräckliga skäl för att vara så allmänt hållet. Och vi säger att man måste pröva möjligheterna att avgränsa de här möjligheterna, säger före detta justitierådet Ella Nyström. 

Lagrådet om regeringens nya förslag

De skriver också att åtgärderna som kan vidtas, i enlighet med nuvarande smittskyddslagen, till viss del är oklara och att det därför finns ett behov av att se över frågan. 

– Vi godtar bedömningen att det finns behov av ytterligare normgivningsbemyndigande och det kan behöva utformas på ett sätt så att det ger utrymme för en viss flexibilitet, men sedan tycker vi att det kanske ändå blivit för allmänt hållet och brett hållet som det är nu, säger Ella Nyström. 

Socialministern Lena Hallengren säger i en kommentar: 

– Vi kan konstatera att Lagrådet ser att det kan finnas behov av ett sådant här tillfälligt bemyndigande. Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och där regeringen idag inte har verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel. 

Lena Hallengren: ”Kommer nu att analysera”

Vidare skriver Lagrådet att exempel på åtgärder bör skrivas in i lagtexten med förtydliganden om att regeringen kan införa ”sådana eller liknande” åtgärder. 

– Lagrådet har förslag på alternativa formuleringar både kring hur riksdagen ska godkänna eller avvisa en föreskrift samt hur man skulle kunna reglera de åtgärder som regeringen får vidta i förhållandet mellan enskilda och det allmänna. Vi kommer nu att analysera Lagrådets yttrande och sedan återkomma, säger Lena Hallengren. 

Lagrådet har också vissa betänkligheter på att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara på regeringens utkast till lagrådsremiss, och på antalet och urvalet av remissinstanser.

De anser också att lagen ska delas in i två olika paragrafer.

– Vi tycker det blir en tydligare skrivning om man delar upp det i två paragrafer, säger Ella Nyström. 

Oppositionens kritik mot maktförslaget

Moderaterna har tidigare uttryckt kritik mot förslaget då man menar att riksdagens vetorätt måste stärkas.

– Regeringens förslag är hastigt framtaget och tyvärr tog regeringen kontakt med oss i ett mycket sent skede, har M:s gruppledare Tobias Billström sagt till SvD.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har meddelat att de kommer rösta nej till förslaget. 

Regeringen kommer nu bjuda in alla riksdagspartier till samtal om lagförslaget.

– Det är viktigt med ett brett stöd i riksdagen för det här förslaget och vi kommer att fortsätta föra samtal med samtliga partier, säger Lena Hallengren.

Fakta: Förslaget om ökad makt

Regeringen föreslår ett tillfälligt bemyndigande för sig själv i smittskyddslagen med anledning av covid-19.

Regeringen ska själv snabbt kunna ta beslut om att stänga verksamheter eller ta andra beslut för att begränsa smittspridning, utan att först skriva ett lagförslag och få det godkänt i riksdagen.

Regeringen vill också kunna flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, om det inte går på annat sätt, för att klara behov i olika delar av landet.

Beslut ska meddelas genom föreskrifter och beslut börja gälla direkt.

Regeringen ska ”snarast” skicka föreskriften till riksdagen för prövning och riksdagen ska kunna upphäva den genom en lag.

Den tillfälliga lagen föreslås gälla till den 30 juni i år. (TT)

Källa: Regeringskansliet

V och M kritiserar regeringens omarbetade förslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.