Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. På bilden statsminister Stefan Löfven (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESLagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. På bilden statsminister Stefan Löfven (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. På bilden statsminister Stefan Löfven (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. Bild från Ungern i september 2015. Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSENLagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. Bild från Ungern i september 2015. Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. Bild från Ungern i september 2015. Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Lagrådet sågar förslag  om ensamkommande

Publicerad

Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar.

"Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", skriver Lagrådet.

– Det är väldigt starka ord från Lagrådet, säger Johan Forssell (M).

Regeringens förslag innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande unga som har fått vänta i 15 månader eller mer på Migrationsverkets beslut. Det handlar om cirka 9 000 personer.

Lagrådet anser att de nya reglerna kan ifrågasättas principiellt. Reglerna är också "mycket svåra att överblicka". Lagrådet hänvisar till att domstolar kritiserat förslaget för att konsekvenserna är svåra att överblicka.

 

Läs mer: S och MP har nått överenskommelse

 

Kritiken välkomnas av Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, som även tidigare har kritiserat regeringens förslag.

– Man kan tycka att Sverige ska ha en generös migrationspolitik eller en stram migrationspolitik. Men oavsett så måste vi ha lagar som vi ha lagar som är genomtänkta och som är rättssäkra. Den här lagstiftningen är ett hafsverk som man har hastat fram, säger Johan Forssell.

”Gränsen nådd”

Lagrådet delar den bedömningen, och anser att gränsen här ”har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", skriver Lagrådet.

Enligt Johan Forssell är det en ovanligt skarp formulering av Lagrådet.

– Alltså det är väldigt starka ord från Lagrådet. Jag kan inte påminna mig om att jag har hört något liknande förut faktiskt.

Lagrådet ifrågasätter också gränsdragningen i förslaget. Det gäller bara dem vars ansökan registrerades hos Migrationsverket den 24 november 2015 eller tidigare. 

"Vilka möjligheterna är till uppehållstillstånd beror alltså inte på den enskildes förhållanden, utan på Migrationsverkets agerande. Det kan starkt ifrågasättas om detta är en objektivt godtagbar princip", skriver Lagrådet.

"Inte rättsäkert"

Forssell säger att den tidsgränsen också innebär att de som omfattas redan är över 18, vilket innebär att det har fått skydd som minderåriga.

– Men ska man kunna hjälpa de som verkligen har skyddsskäl och är flyktingar, då tycker jag att de som inte är flyktingar bör återvända hemåt, säger Johan Forssell.

Forssell menar ändå att det är en svår fråga och att många kan anse att de har skyddsskäl ändå.

– Men vi har ju domstolar som prövar detta och jag tycker inte att politiken ska gå in och sätta sig över det, för det blir inte rättssäkert. 

 

Läs mer: Spricka i regeringen om de ensamkommande 

 

Ny princip

Juristerna i Lagrådet anser vidare att det är en ny princip i utlänningslagstiftningen att låta handläggningstidens längd utgöra i stort sett enda skälet för uppehållstillstånd.

"Även i svensk rätt i övrigt är det inte en princip att låta utdragna handläggningstider i sig vara skäl för att bifalla ansökningar av olika slag. Förslaget väcker i detta avseende frågor som inte alls analyserats i lagrådsremissen", skriver Lagrådet, som anser att förslaget inte uppfyller kraven för beredning av lagstiftning.

Johan Forssell medger att regeringen har rätt i att de långa handläggningstiderna "är ett gissel". Men han menar att det är ett lika stort problem för alla som söker uppehållstillstånd, oavsett ålder.

– Frågan är då om man lyfter ut en grupp och säger att "nu ska vi göra specialregler för er, men inte för andra" så blir det väldigt orättvist, säger Forssell. 

Regeringen kommer nu att ta del av Lagrådets yttrande och återkommer snart i frågan hälsar migrationsminister Heléne Fritzon (S) hälsar via sin pressekreterare, rapporterar Sveriges Radio.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag