Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagningarna kan göra dig sjuk

FARLIG FYLLNING. Professor Maths Berlin tycker att tandläkarna helt borde sluta med amalgam - i synnerhet vid behandling av fertila kvinnor och barn.
Två av tre svenskar har amalgamfyllningar i munnen.
Nu vill regeringens utredare stoppa det kvicksilverhaltiga amalgamet i hela EU - det är för farligt.

FAKTA

Symtom på förgiftning av amalgam
Många symtom och sjukdomar hänger samman med kvicksilverförgiftning.
Här är några där det finns vetenskapligt stöd för riskerna:
Förvirring, illamående, huvudvärk, trötthet, yrsel, minnesstörningar, depression, ångest, njursjukdom, inflammation i munnen, sköldkörtelstörningar - hypotherios, muskel- och ledsmärtor och kvinnor som föder för små barn.
Har du inga besvär behöver du inte ta bort dina fyllningar.
För den som har långvariga besvär kan en amalgamsanering vara ett alternativ.
Barn bör inte få amalgam.
Gravida kvinnor bör absolut inte låta ta bort amalgamet - eftersom det frigörs ytterligare kvicksilver då.

Amalgam, som innehåller den giftiga och miljöfarliga tungmetallen kvicksilver, finns i nästan varje svensk mun. År 2001 sökte 40 000 svenskar hjälp för amalgambesvär. Varannan bytte ut fyllningarna. Det visar nya siffror från regeringens dentalmaterialutrening. Kan ge adhd Maths Berlin, professor emeritus i miljömedicin och kvicksilverforskare, har på utredningens uppdrag gjort en riskvärdering. Nu vill han att amalgamet stoppas snarast inom hela EU. Djurstudier visar också att kvicksilvret hämmar den växande hjärnans utveckling. - Det är en allvarlig risk. Det kan exempelvis ge adhd. Kvinnor i fertil ålder och barn borde absolut inte få amalgam, säger professor Berlin. 70 000 svenskar drabbas Omkring en procent av befolkningen har en ärftligt betingad känslighet för kvicksilver, tror Berlin. Det betyder att upp till 70 000 svenskar drabbas av biverkningar av amalgamet. - Det är ändå viktigt att komma ihåg att de allra flesta med amalgam är friska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.