Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Lägg bort mobilen när du badar med barnen”

Livräddaren: ”Titta inte på mobilen, titta på dina barn”
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Förra veckan drunknade nio personer i Sverige, varav flera barn. För att förhindra en tragedi på badstranden gäller det att ständigt hålla uppsikt över den som inte är simkunnig.

– Lägg ifrån dig mobilen eller något annat som distraherar och fokusera fullt ut på barnen när ni badar, säger Alexandra Gahnström, expert på barnförsäkringar vid Trygg-Hansa.

Med sommarlov, semester och varmt väder letar sig många till svalkande badvatten. Samtidigt är drunkning den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år och beror ofta på bristande uppsikt från vuxna.

Fler än var fjärde förälder uppger att de förlorat uppsikten över ett badande barn och många håller på med mobilen när barnen badar, enligt en Novusundersökning, som gjorts på uppdrag av Trygg-Hansa.

– Det går så oerhört snabbt när ett barn drunknar. Det sker inte med rop eller viftande armar, utan i tysthet. Många är medvetna och duktiga på badsäkerhet, men det händer fortfarande olyckor, säger Alexandra Gahnström.

Håll en armlängds avstånd

Hon tycker inte att det går att lita fullt ut på armpuffar och badleksaker, som ger en falsk trygghet.

– De är uppblåsbara och kan tappas. Även om barnen har det ska man som vuxen vara nära. För ett barn som inte kan simma gäller en armlängds avstånd. Det är så roligt att bada, så gör det till en fantastisk stund tillsammans, säger Alexandra Gahnström och fortsätter:

– Vattnet behöver inte vara djupt för att ett barn ska drunkna, det kan räcka med en vattenpöl. Bara för att vattnet är grunt behöver det inte vara säkert.

”Uppsikten är viktigast”

För att minska antalet drunkningstillbud och för att förhindra att barn drunknar går nu Trygg-Hansa ut med initiativet Badläge.

– Uppsikten är det viktigaste när det kommer till säkerhet när man badar med barn. Vi vill uppmana vuxna och föräldrar att hålla koll på barnen när de badar genom att slå på Badläge – både i sinnet och i mobilen, säger Alexandra Gahnström.

När appen, som lanseras under onsdagen, är aktiverad blockeras mobilen från allt annat än nödsamtal.

– Den påminner om funktionen flygplansläge, men med den här funktionen blir telefonen helt avaktiverad och du kan inte använda några andra appar i mobilen. Det enda som funderar är att ringa 112, säger Alexandra Gahnström.

Så badar du säkert med barn i sommar

1. Ha full uppsikt över barnet när ni är i vattnet. Lägg bort mobilen, läsplattan och boken.

2. Om ni är flera vuxna och barn, ha en turordningslista över vem som har ansvar för barnen.

3. Syskon ska inte passa varandra. De kan lätt glömma bort att de har fått ansvaret eller springa i väg för att leka med en kompis.

4. Lita inte på flytleksaker. Ett par armpuffar eller en badring kan tappa luft och garanterar inte barnets säkerhet.

5. Om barnet ska bada själv, fundera ett extra varv på om hen är redo. Hur bra simmar barnet och har ni pratat badsäkerhet? Det kan vara bra att ge barnet några extra år för att få alla bitar att fungera väl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.