Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lagförslaget: Kvinnor som gör abort ska kunna få dödsstraff

Senaste nyheterna med Expressen TV
Kvinnor som gör abort ska kunna dömas till döden. Så lyder ett nytt lagförslag i Texas.
Foto: Colourbox
Republikanen Bryan Slaton.
Foto: Twitter

Kvinnor som gör abort ska kunna dömas till döden.

Så lyder ett nytt lagförslag i Texas, rapporterar The Hill.

Det är republikanen Bryan Slaton, som sitter i representanthuset, som har lagt fram lagförslaget.

”Den här lagen skulle sätta stopp för diskriminerandet som avslutar oskyldiga barns liv och skulle garantera att alla Texasbor skyddas av lagen oavsett hur liten man är”, skriver Slaton på Twitter.

https://twitter.com/BryanforHD2/status/1369335293959094273

En kvinna som gör abort ska enligt lagförslaget kunna åtalas för mord och därmed kunna dömas till döden enligt delstatens lagstiftning.

Det skulle enligt lagförslaget inte göras undantag för kvinnor som utsatts för våldtäkt eller incest. Enda egentliga undantaget i lagförslaget skulle vara om kvinnans liv är i fara på grund av graviditeten ”när det saknas ett rimligt alternativ för att rädda livet på både kvinnan och det ofödda barnet”, skriver Texas Tribune.

Texas skärpte sin abortlag förra året

Republikanen Tony Tinderholt lade för tre år sedan fram ett lagförslag om att abort i Texas skulle klassas som mord. Förslaget, som Tinderholt fick dödshot för, röstades inte igenom.

Texas skärpte sin abortlag i september förra året. Abort får endast utföras innan hjärtaktivitet kan mätas hos fostret, vilket vanligen sker runt vecka sex. Det finns heller inga undantag för offer för våldtäkt eller incest – utan abort får enbart utföras då det finns fara för kvinnans liv. Första månaden efter det att abortlagen trädde i kraft så minskade aborterna med 60 procent, enligt AP.

Arkansas guvernör Asa Hutchinson skrev i tisdags under lagen om att förbjuda aborter i delstaten såvida inte den havande kvinnans liv är hotat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.