Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagförslag: Okej att köra rattfull från puben

Foto: Charles Dharapak

Det irländska området Kerry har antagit en motion som tillåter rattfylla för vissa förare på landsbygden.

Bakom lagförslaget står kommunalrådet och pubägaren Danny Healy-Rae som säger sig vilja minska "ensamheten och självmorden" ute på vischan.

Men Irlands justitieminister Alan Shatter har en annan syn och kallar motionen för "grovt oansvarig".

Irländska Kerry County vill tillåta berusade personer att köra bil. Området, som ligger i sydvästra Irland har antagit en motion som tillåter bilister på landsbygden att köra hem på vissa utvalda landsvägar efter de druckit 2-3 glas av en alkoholhaltig dryck. Det skriver amerikanska ABC News på sin nyhetssajt.

Tillstånd krävs

Den som vill kunna köra rattfull måste enligt lagförslaget ansöka om ett särskilt tillstånd. Grundkravet är att man bor långt ut på landsbygden.

"Motverkar självmord"

Bakom motionen står kommunalrådet och pubägaren Danny Healy-Rae. Han menar att den kan motverka ensamhet och i förlängningen självmord.

– Många av dessa människor lever i isolerade landsbygdsområden där det inte finns någon kollektivtrafik. De sitter hemma och stirrar i väggen, natt efter natt eftersom de inte vill förlora körkortet, säger han till nyhetssajten TheJournal.ie enligt ABC News.

Justitieministern säger nej

För att motionen ska börja gälla krävs dock ett undantag och ett särskilt tillstånd från Irlands justitieminister Alan Shatter.

Det verkar dock inte så troligt att Kerry County får detta. Sedan nyheten kom ut har justitieminister Shatter sagt att idén om att tillåta berusade bilförare i trafiken är "grovt oansvarig". Han uppger att det inte kommer på fråga att regeringen ska tillåta personer med en alkoholhalt i blodet som överstiger den lagliga nivån att köra ett fordon, skriver nyhetssajten breakingnews.ie.

Hårdare alkohollagar anses ha minskat dödligheten i trafiken i Irland. De senaste fem åren har antalet dödsoffer på landets vägar minskat med 56 procent. I fjol var antalet dödsfall 161 stycken totalt, enligt ABC News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.