Läger i Turkiet ska minska flykten till EU

Sex nya flyktingläger, med plats för uppemot två miljoner personer är planen för att stoppa flyktingströmmen till EU.
Foto: Bilal Hussein
Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, är en av nyckelspelarna.
Foto: Martin Meissner
Flyktingar i båtar på Egeiska havet ska återföras till Turkiet, är planen, som ännu är på skiss-stadiet.
Foto: Jeff J Mitchell

Flyktingläger med plats för miljoner i Turkiet och en gemensam patrullering av Egeiska havet.

Så ser Bryssels nya plan för att minska flyktingströmmen till Europa ut, skriver den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sex nya flyktingläger med plats för uppemot två miljoner människor i Turkiet. Det är EU:s och den turkiska regeringens nya plan för att minska strömmen av flyktingar som just nu tar sig upp genom Europa, skriver tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, på söndagen.

Förslaget innebär även striktare åtgärder mot flyktingsmugglare och en mer omfattande patrullering.  Grekland och Turkiet ska under ledning av Frontex, EU:s yttre gränsskydd, bevaka Egeiska havet för att hindra båtflyktingar att ta sig över från Turkiet till Grekland.

350 000 flyktingar har satt sig i båtar för att korsa Egeiska havet hittills i år. Den turkiska kustbevakningen som finns i området med båtar har bara plockat upp omkring 50 000, skriver FAZ.

Ännu på skissbordet

De flyktingar som återfinns i båtar ska återföras till Turkiet, men en del av dem ska EU förbinda sig att ta hand om.

Planen har förhandlats fram mellan EU och Turkiets regering under den gånga veckan. Nyckelspelare i förhandlingarna har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande varit.

På måndag ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan delta i ett EU-möte i Bryssel då planen ska diskuteras vidare. Om allt går enligt plan kommer planen att konkretiseras mer inför nästa EU-möte i mitten på oktober. Målet är att det ska finnas en hållbar lösning på plats i vår, skriver FAZ.

EU-kommissionen redo att skjuta till pengar

Tyskland, där debatten just nu pågår om huruvida landet klarar av att ta emot de stora flyktingströmmarna, har tidigare pekat ut Turkiet som en viktig part. Turkiet i sin tur föreslår en säkerhetszon i Syrien, något som Tyskland också håller öppet för.

EU-kommissionen menar att man är redo att skjuta till pengar till Turkiets arbete med flyktingar, men menar att landet måste göra mer för att integrera flyktingarna än nu och bland annat tillåta dem att arbeta.

Röster har även höjts för en jämnare fördelning av flyktingar inom EU:s medlemsländer - men samtidigt visar stora EU-länder som Frankrike och Storbritannien ett litet intresse för att avlasta stora mottagarländer av flyktingar som Tyskland och Sverige.

– Även om Frankrike skulle tilldelas många flyktingar av EU, så vill de helst till Tyskland och Sverige dit de skulle få resa vidare, sa den franske europaparlamentarikern Alain Lamassoure på lördagen i statliga tv-kanalen France24.

Flyktingläger som är som städer

Zaatari
Plats: Norra Jordanien
Invånare: Närmare 90 000, i huvudsak från Syrien
Inne i lägret finns marknadsstånd, butiker och enkla restauranger.
Sedan lägret öppnades 2012 har invånarna här flera gånger demonstrerat för bättre mat och boende, skriver tidningen Jordan Times. Dessutom har prostitution och brottslighet som narkotikahandel ökat inne i lägret, skriver tidningen.
Enligt BBC ledde ett upplopp 2014 mellan de boende och polis till ett dödsfall och flera skadade.

Röszke
Plats: Södra Ungern
Invånare: Ett par tusen
Lägret har fungerat som ett transitläger för flyktingar som kommit in i Ungern från Serbien.
I mitten av september dök det upp filmklipp som visade desperata flyktingar i det trånga lägret som desperat försökte fånga mat som slängdes mot dem från personalen. Människorättsorganisationen Human Rights Watch sa att det påminde om "boskap i sina fållor", rapporterar BBC.
Hundratals flyktingar har också lyckats fly härifrån och tagit sig vidare längre in i EU.

Kilis
Plats: Längs Turkiets gräns mot Syrien
Invånare: 12 000
Det finns drygt 20 större flyktingläger på den turkiska sidan av gränsen mot Syrien. Kilis har av tidningen New York Times kallats för det "perfekta flyktinglägret". Det beskrivs som välorganiserat, rent, tryggt och modernt.
Flyktingar bor inte i tält men i en typ av container-bostäder som står i långa rader. Här finns gatubelysning, soptunnor och brandsläckare. Barnen går i skolor inne i lägret. En polsk diplomat som citerar i New York Times-artikeln säger att det är "det finaste flyktinglägret i världen".

Ain al-Hilweh
Plats: Västra Libanon
Invånare: 120 000
Ain al-Hilweh grundades redan 1948 av Röda korset för att hysa palestinska flyktingar. Innan Syrien-kriget bodde runt 70 000 palestinier här. Direkta stridigheter mellan olika militanta rörelser inne i lägret och libanesiska militären har förekommit. Enligt den libanesiska tidningen Daily Star ligger lägret på privatägd mark och den libanesiska militären är inte tillåten att gå in här. I lokal press kallas området för laglöst och många kriminella tros ha tagit sin tillflykt här.
Med kriget i Syrien kom ytterligare 50 000 flyktingar hit. Enligt Middle East Monitor tros många militanta jihadister ha tagit sig hit efter att deras områden inne i Syrien övertagits av den syriska militären.

Arbat
Plats: Irakiska Kurdistan
Invånare: Runt 4 000
I Kurdistan finns flera flyktingläger. I lägret Arbat strax utanför staden Sulaymaniya bor flyktingarna i tält och förhållandena beskrivs som svåra. Lägret är ett av de mest tätbebodda i landet och enligt UNHCR råder problem med vattenförsörjning, elektricitet och avlopp
I januari i år rapporterade irakiska människorättsorganisationer att flera barn dött av köld i olika flyktingläger runtom i Kurdistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.