Boende i Frölunda vaknade natten till tisdagen av smällar och under morgonen hittades skotthål i en port.
Det är ett av flera dåd i stadsdelen sedan nyår.
– Vi har en konflikt som har flera olika delar i Storgöteborg, som hör hemma i flera olika delar som är rätt ansträngd, vi har gjort vapenbeslag med mera så sent som i helgen, säger Emelie Kullmyr, polisområdeschef för Storgöteborg.
Dessutom har troligtvis ytterligare ett dåd stoppats, i helgen beslagtogs flera vapen, en sprängkapsel och flera personer greps, enligt Expressens uppgifter. En av de misstänkta är en känd Bandidos-man i Göteborg.
Christian Nylén är lokalpolisområdeschef för bland annat Frölunda, han säger att den senaste skottlossningen i nuläget inte ser ut att ha med just den konflikten att göra.
”Nu har det blossat upp igen”
Polisen arbetar efter teorin att det finns kopplingar mellan de andra händelserna. Konflikten i stadsdelen har pågått i många år och har nu blossat upp på nytt. Det nätverket som är på den utsatta sidan i konflikten har medlemmar som nyligen släppts från fängelse.
– Den här är en konflikt som sträcker sig många år tillbaka som till vissa delar handlar om blodshämnd, det handlar om mord och grova våldsbrott som skett för flera år sedan. Den har gått upp i intensitet och den har gått ner i intensitet. Under det senaste året har den varit lite mer lågintensiv men nu har det blossat upp igen, säger han.
Dåden i januari i Frölunda
6 januari
Polisen larmades om skottlossning i Frölunda och hittade senare skotthål i en port till ett trapphus.
8 januari
Flera boende hör smällar under natten och under morgonen upptäcks åverkan på en entréport med splitterskador på väggar och fönster.
Polisen har under utredningarnas gång stärkt tesen att de båda händelserna hänger ihop.
20 januari
På fredagen genomförde polisen en insats och kan ha avvärjt ett våldsamt attentat i Göteborg, med Bandidos som utförare.
I helgen beslagtogs flera vapen, en sprängkapsel, och flera personer greps, enligt Expressens uppgifter.
En teori polisen arbetar efter är att även denna händelse kan ha koppling till de båda i början av januari.
24 januari
Boende hörde smällar under natten mot tisdagen men såg skotthålet först under morgonen.
Ärendet utreds som försök till mord.
Polisen kopplar inte denna händelse till den pågående konflikten i nuläget.
Emelie Kullmyr menar att konflikten som nu blossat upp i Frölunda är den mest aktiva i staden just nu och att det är vad polisen beskriver som ”läge rött”
– Det är den konflikten som är mest aktiv och som vi jobbar i, det var ett tag sen och vi försöker hålla nere det och komma ner i ett lugnare läge och få bort vissa aktörer från banan, säger Kullmyr.

Kommer märkas inne i organisationen
Samtidigt är läget i flera gängkonflikter mycket allvarligt i Stockholm och staden har haft ett stort antal skjutningar och sprängningar de senaste veckorna. Poliser från hela landet har nu kallats in för att försöka stävja våldsamheterna.
Erik Nord, chef för utredningsenheten för polisen i region Väst, säger att det är främst inom kåren det kommer att märkas och inte för allmänheten.
–Jag tror att de flesta utomstående inte kommer att märka detta, vi kommer märka det inne i vår organisation att vi tappar lite i ork, kraft och i uthållighet i vissa situationer men det kommer inte synas utåt sett, säger han.
– Det kan finnas enskilda verksamhetsområden där man får gå ner lite i ambitionsnivå men de riktar sig inte mot de våldsamma konflikterna.

Emelie Kullmyr menar att det är en poliskår, att de måste hjälpas åt och att våldsvågen i Stockholm måste prioriteras. Erik Nord är inne på samma spår och säger att det betyder mer att Stockholm får hjälp från övriga regioner.
– Vi kommer hjälpa till i Stockholm, det betyder mycket för dem att få hjälp nu, det betyder betydligt mer att få den hjälpen än förlusterna som vi har här hemma, säger han.
Ser du en risk att det blossar upp än mer här nu när det finns information om att poliser skickas till Stockholm?
– Vi gör inte avkall på det som går ut på gatan. Det finns ju konflikter som inte är röda i dag som vi följer och ser utvecklingen på för att vi ska parera för att de inte ska bli gula eller röda. Jag ser inte den risken i dag, vi har den förmågan att jobba här. Vi är ett stort polisområde och jobbar bra tillsammans för att komma vidare och vi har regionen bakom oss. Vi hjälps åt, säger Emelie Kullmyr.