Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lag mot extremhöga räntor används inte

Aldrig tidigare har det funnits så många ärenden hos Kronofogden gällande snabblån. Låntagare hamnar i skulder som de har stora problem att betala tillbaka.

Den effektiva räntan kan ibland vara flera tusen procent.

Men den lagstiftning som finns för att motarbeta ockerränta används inte. På 17 år har bara ett fall av ockerränta lett till åtal, visar SVT:s granskning.

De som hamnar hos kronofogden med snabblånskulder har ofta tagit ett mindre lån på cirka 3000 kronor, som sedan ökat i storlek eftersom de inte kan betala tillbaka skulden.

– Hela affärsidén går ut på att du ska låna i dag och betala tillbaka om en månad. Men har du inte pengarna i dag, vad är det som säger att du har det om en månad, säger Jan Åkerlund, förebyggare på Kronofogden till SVT.

23700 procent i effektiv ränta

Enligt granskningen blir den effektiva räntan på snabblån, eller sms-lån, ofta flera tusen procent.

I SVT:s granskning kan ett lån på 1000 kronor ge en effektiv ränta på mellan 1300 och 23000 procent. Något som skulle kunna ses som en ockerränta.

Men ockerlagen, som finns för att förhindra skyhöga räntor, används inte. Under de senaste 17 åren har bara ett åtal väckts gällande ockerräntor.

– Jag ser ingenting i dag som håller det tillbaka. För skulle det finnas hade vi inte sett ökningen under fjolåret, säger Jan Åkerlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.