Lag mot burka föreslås i Frankrike

Publicerad
Uppdaterad
Heltäckande slöja bör förbjudas i lag i offentliga byggnader i Frankrike. Det anser den parlamentariska kommission som på tisdagen lämnade över sin rapport. Frågan fortsätter dock att splittra, över partigränserna.
Ska heltäckande slöja förbjudas i Frankrike? Helt eller delvis? Det har varit de huvudsakliga frågorna för den så kallade burka-kommissionen.
I sin rapport föreslår kommissionen i ett första steg en så kallad resolution, som innebär att "hela Frankrike säger nej till heltäckande slöja". En resolution har inte en lags tvingande tyngd utan är snarare ett kraftfullt uttalande från parlamentet.
Utredarna rekommenderar dock att resolutionen följs av en lag som gör det förbjudet att vistas på skolor, sjukhus och andra offentliga institutioner med "täckt ansikte". Samma lag anser man bör gälla i bussar, tåg och annan kollektivtrafik.

Spänt

Även om alla medlemmar i kommissionen fördömer heltäckande slöja i sig, har åsikterna gått vida isär om hur man ska tackla den infekterade frågan. Polemiken tycks inte ha avstannat även om rapporten nu är klar. Många av regeringspartiet UMP:s kommissionsledamöter, liksom kommissionens ordförande kommunisten André Gerin, hade hellre sett ett totalförbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Stämningen var därför spänd när rapporten överlämnades.

Splittrade socialister

Socialisterna å sin sida meddelande redan häromdagen att de inte tänkte rösta igenom rapporten, eftersom de ansåg att kommissionens arbete störts av den pågående debatten om nationell identitet.
Socialistpartiet har dessutom officiellt sagt nej till alla former av lag mot heltäckande slöja, även om enskilda röster inom partiet fortsätter att förespråka en lag.
Ett femtontal personer från organisationen "Varken horor eller kuvade", klädda i burkor, demonstrerade på tisdagen framför Socialistpartiets högkvarter i centrala Paris mot partiets ställningstagande.

Islamofobi

Burka och heltäckande slöja har varit kommissionens huvudsakliga fråga. Rapporten föreslår dock även att man sätter igång ett parlamentariskt arbete kring islamofobin i Frankrike, för att motverka den stigmatisering som många muslimska fransmän upplever att de utsätts för. För att ge islam samma plats i samhället som de andra stora religionerna, föreslår rapporten också att man undersöker möjligheterna att göra bland annat den muslimska högtiden id-al-kébir till allmän helgdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag