Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Laddat för 50 000 liter blåbärssoppa

Andreas Axelsson, 44, Bagarmossen, dricker blåbärssoppan i passeringen Evertsberg.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Christina Stormats från Evertsberg är ansvarig över varmdrycken I denna lokal i Evertsberg, där man gör i ordning all varmdryck som serveras vid passeringen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Blåbärssoppan fördelas sedan ut i mindre kärl.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Mycket blåbärssoppa går åt.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Teamet i Evertsberg som gör i ordning dryck. Från vänster: Karin Hård, Christina Stormats, Lars-Åke Pell, Kurt Olsson och Veronica Olsson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Evertsberg, drygt halvvägs till Mora.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Fråga: Hur klarar du kylan under Öppet spår? Sofie Ståhl, 26, Kalmar: "Det var kallt i starten, man kunde inte ta av sig handskarna. Två par mössor, fem lager på överkroppen, två lager över benen och två par strumpor."Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
David Nordin, 36, Järfälla: "Jag hade en extra jacka på mig vid starten och åkte sedan med dubbla ställ på mig. När jag startade bilen i morse i minus 27 så varnade bilen att det inte stod rätt till. Detta är mitt första skidlopp och jag har endast tränat sju mil på snö innan."Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Lena Andersson, 44, Dingle, Munkedals kommun: "Jag gick och köpte en extra mössa och tog på mig en extra underställtröja. Jag har en munmask på mig, för jag har astma och hade dubbla strumpor i några mil men de åkte av. Men det har gått bra med kylan."Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Max Claesson, 73, Nynäshamn: "Jag har en viss erfarenhet av Vasaloppskylan efter 46 Vasalopp. 1987 hade vi minus 38 grader i starten. Jag har dubbla mössor, dubbla vantar, fyra lager på överkroppen, långkalsonger och yllestrumpor. Efter första backen blev jag varm."Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Linnea Furhoff, 25, Skövde: "Det är mitt första Öppet spår och jag har tränat 30 mil på snö i Skövde. Jag har dubbla underställ, dubbla strumpor, dubbla tröjor och vantar med kemisk värmepåse av tyg i. Jag hade extra mössa i starten." Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Solmaz Filiz Karabag, 45, Linköping: "Jag kommer från norra Turkiet och är van med snö och kyla men i dag var det ovanligt kallt i starten. Jag köpte extra kläder, men det var för mycket och började svettas så fick ta av mig lite. Jag har hudtejp över näsa och kind." Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Stefan Halldén, 65, Danderyd: "Jag har mycket lager, men inte bara funktionsmaterial utan har kört med två lager Merinoull på överkroppen, funktionströja, jack, dubbla strumpor och hudtejp över näsa och kind. Kylan var jättejobbig i starten men sedan blev det skönt." Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
1 / 13

EVERTSBERG. Vilken soppa!

Under veckan sponsras Vasaloppet med drygt 50 000 liter blåbärssoppa.

– Mm, gott! säger Andreas Axelsson, 44, från Bagarmossen.

Med 28 minusgrader vid starten i Sälen på måndagsmorgonen var det inte konstigt att många skidåkare i Vasaloppets Öppet spår törstade efter varm dryck längs de 90 kilometerna.

– Ja, det är tur att man inte behöver plocka alla blåbär i alla fall som man gjorde förr, säger Christina Stormats, 50, dryckansvarig vid kontrollstationen i Evertsberg, drygt halvvägs till Mora.

Christina Stormats från Evertsberg är ansvarig över varmdrycken I denna lokal i Evertsberg, där man gör i ordning all varmdryck som serveras vid passeringen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

0,8 liter blåbärssoppa per deltagare

Sedan det första Vasaloppet 1922 har det alltid varit en tradition att servera blåbärssoppa till löparna utefter spåret. 

Mycket blåbärssoppa går åt under hela Vasaloppsveckan, som därför sponsras med drygt 50 000 liter blåbärssoppa. Bara under måndagen i Evertsberg gick det åt 1 000 liter. Under Vasaloppsveckan går det åt ungefär 0,8 liter blåbärssoppa per deltagare.

– Buljong, kaffe, sportdryck går också åt mycket, och vatten! Ibland tror man att det är kameler som är ute och åker i spåren, säger Christina Stormats.

Under veckan sponsras Vasaloppet med drygt 50 000 liter blåbärssoppa.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Kokar blåbärssoppa enligt gammal sed

Vid kontrollstationen i Evertsberg kokar de blåbärssoppan som förr i tiden – utan el. Ett kortare strömavbrott på söndagen påverkade därför inte produktionen av blåbärssoppa.

– De flesta värmer upp blåbärssoppan med el men vi har hundraliterskärl som vi eldar med ved och värmer vattnet med. Vi blandar sedan i blåbärssoppan och pumpar över det i stora cisterner som värms med el, säger Christina Stormats.

Även blandningen av blåbärssoppan görs enligt gammal sed i Evertsberg.

– Vi har en träpaddel med hål i som vi rör runt i kärlen. Vispar man blir det lätt skummigt och man kommer kanske inte åt i botten på kärlen. Men det här fungerar hur bra som helst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.