Med 28 minusgrader vid starten i Sälen på måndagsmorgonen var det inte konstigt att många skidåkare i Vasaloppets Öppet spår törstade efter varm dryck längs de 90 kilometerna.
– Ja, det är tur att man inte behöver plocka alla blåbär i alla fall som man gjorde förr, säger Christina Stormats, 50, dryckansvarig vid kontrollstationen i Evertsberg, drygt halvvägs till Mora.

0,8 liter blåbärssoppa per deltagare
Sedan det första Vasaloppet 1922 har det alltid varit en tradition att servera blåbärssoppa till löparna utefter spåret.
Mycket blåbärssoppa går åt under hela Vasaloppsveckan, som därför sponsras med drygt 50 000 liter blåbärssoppa. Bara under måndagen i Evertsberg gick det åt 1 000 liter. Under Vasaloppsveckan går det åt ungefär 0,8 liter blåbärssoppa per deltagare.
– Buljong, kaffe, sportdryck går också åt mycket, och vatten! Ibland tror man att det är kameler som är ute och åker i spåren, säger Christina Stormats.

Kokar blåbärssoppa enligt gammal sed
Vid kontrollstationen i Evertsberg kokar de blåbärssoppan som förr i tiden – utan el. Ett kortare strömavbrott på söndagen påverkade därför inte produktionen av blåbärssoppa.
– De flesta värmer upp blåbärssoppan med el men vi har hundraliterskärl som vi eldar med ved och värmer vattnet med. Vi blandar sedan i blåbärssoppan och pumpar över det i stora cisterner som värms med el, säger Christina Stormats.
Även blandningen av blåbärssoppan görs enligt gammal sed i Evertsberg.
– Vi har en träpaddel med hål i som vi rör runt i kärlen. Vispar man blir det lätt skummigt och man kommer kanske inte åt i botten på kärlen. Men det här fungerar hur bra som helst.