Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ladda upp som matproffsen

MORA. För att vinna Vasaloppet måste man vara proffs på mat - också. Här har ni två sådana.

1999 års segrare Staffan Larsson, 43, som kan sätta i sig kopiösa mängder mat. Och kocken Katarina Lavin Bogg, 37, som lagar kaloririk gourmetmat för dem i spåret.

- Min matform tycks fortfarande sitta i, skrattar Staffan Larsson.

Mat i stora lass är en förutsättning för att klara de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Inte bara en stadig frukost på lördag morgon - nej, du ska helst ha lastat in fyra kolhydratstinna måltider om dagen i tre dagar före loppet.

Pasta, gröt, rotfrukter.

Lokala råvaror

Jovisst, tänkte kocken Katarina Lavin Bogg på Myrängsgårdens gästgiveri i Mora, men man måste också kunna servera gourmetmat för dem som ska tanka kolhydrater.

- Vad som är bra är långsamma kolhydrater, alltså med bra GI-värde, för att åkarnas blodsockervärde ska bli så jämnt som möjligt, säger Katarina Lavin Bogg.

I går bjöd hon in Staffan Larsson, tjurskallen som 1994 skadat ett knä och stakade sig genom hela loppet - och som vann Vasaloppet fem år senare.

Larsson fick provsmaka hennes Vasaloppsspecial - "Kattis rotfruktspasta".

- Till Staffans portion använder jag ett halvt kilo rotfrukter som jag strimlar och wokar. Sedan halstrar jag en fjällröding och serverar med en vitvinssås, säger Katarina.

Larsson hade en beprövad metod inför sina Vasalopp - urladdning och kostuppladdning.

- Tisdag, onsdag och halva torsdagen före loppet åt jag bara proteiner och drack vatten - allt för att göra mig av med gamla kolhydrater i kroppen. Efter någon dag mådde jag dåligt och blev darrig och orkade knappt träna.

- Torsdag lunch var årets bästa måltid, skrattar Staffan Larsson.

- Då bröt jag min urladdning och började uppladdningen med kolhydrater, till exempel spagetti och en god sås. På torsdagen blev det tre måltider med pannkakor, risgrynsgröt och en chokladkaka.

- På fredagen och lördagen åt jag fyra måltider och avslutade alltid med risgrynsgröt och massor med vatten. För varje gram kolhydrater ska man få i sig tre gram vätska, säger Staffan Larsson, som säger att urladdningen var fruktansvärt jobbig "och jag ska aldrig göra om det!"

Vilket mattips ger du dem som ska åka Vasaloppet på söndag?

- De som satsar på att bara klara loppet kan strunta i urladdningen. Det räcker om de överdriver kolhydratintaget några dagar innan loppet, säger Larsson.

Nå, klarade han av Katarinas halvkilosportion bland de andra kämparna på Myrängsgårdens gästgiveri?

- Självklart - jag lämnar aldrig något på tallriken och min matform tycks fortfarande sitta i, den är nog bättre än skidformen, skrattar Staffan Larsson.

Kattis rotfruktpasta

Riv grovt cirka 500 gram morötter, rotselleri, palsternacka, sötpotatis och gulrot.

Woka i oliv- eller rapsolja.

Stek en rödingfilé på svag värme med skinnet nedåt.

Gör en vitvinssås med fiskbuljong, vitt vin och grädde.

Dietistens matråd

Dietisten Anna Ottosson är vd för företaget Foodpower som hjälper människor att äta rätt och nyttigt.

- Det krävs en väldans massa kalorier för att klara ett Vasalopp. I snitt förbrukar en åkare 8 000-10 000 kalorier under Vasaloppet. Det kan jämföras med att en kvinna med kontorsarbete som under ett dygn förbrukar cirka 2 000 kalorier.

Vasaloppskollen

Så sänder svt

Ingen sändning fredag.

Vinterstudion: Inför Vasaloppet sänds på lördag klockan 14.30-15.00 i SVT1 och SVT play.

Expressen-bussen

I morgon, fredag, parkerar vi som vanligt Expressenbussen på skolgården vid Vasaloppets Hus i Mora mellan klockan 15 och 17. Vasaloppsmästaren Staffan Larsson (1999) tränar nu andra att klara loppet. Han berättar hur du förbereder dig. Vi lovar också andra överraskningar.


Schemat:

Fredag 1 mars:

I morgon är det Stafettvasan. 9-24 kilometer, för 1 400 femmannalag. Start i Sälen klockan 9.00, mål i Mora.

Lördag 2 mars:

Blåbärsloppet 9 kilometer (för sponsorer, hedersgäster och media). Start i Eldris klockan 12.30, mål i Mora.

Barnens vasalopp för 3-10-åringar. Start i Mora klockan 9.30, mål i Mora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.