Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens genombrott efter explosionen i Linköping

Stor förödelse efter explosionen i Linköping.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Två månader och 1 300 förhör senare lägger polisen fortfarande stora resurser på att lösa fallet.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En lådcykel misstänks ha haft en central funktion i sprängdådet på Ådalagatan i Linköping i juni.

Nu har polisen hittat delar från lådcykeln – och försöker bygga ihop den, rapporterar Corren.

Det var vid niotiden på fredagen den 7 juni som ett sprängdåd inträffade vid ett lägenhetshus i centrala Linköping. Explosionen krossade ett flertal fönsterrutor och åsamkade stora skador på fasaden, vilket Expressen rapporterade.  

Två månader och 1 300 förhör senare lägger polisen fortfarande stora resurser på att lösa fallet, rapporterar Corren.

– Vi fortsätter att ha mellan 15 och 20 utredare inkopplade på ärendet. Det har vi haft hela sommaren, vilket har gått ut över annan utredningsverksamhet. Men vi menar att det här brottet är så allvarligt att vi måste vända på varenda sten, säger kommissarie Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott, till tidningen.

Trots det finns det fortfarande ingen misstänkt.

Lådcykeln kan leda till gärningsmannen

Redan i ett tidigt stadium blev en lådcykel central i utredningen. Polisen misstänker att lådcykeln stod i det cykelförråd där sprängladdningen detonerade – och enligt Correns källor tror man att sprängämnena transporterades i cykeln.

Kommissarie Daniel Axelsson, som leder förundersökningen, säger till tidningen att lådcykeln fortfarande är central i utredningen.

Cykeln på bilden kan skilja sig från den cykel vi söker när det gäller färg och annan utformning, skriver polisen.Foto: Polisen

– Jag kan bekräfta att vi har hittat specifika delar från lådcykeln. Man kan säga att vi håller på att bygga ihop cykeln.

Enligt tidningen tycks den vara det hetaste spåret i jakten på gärningsmannen.

När cykelförrådet sprängdes förstördes en mängd cyklar. Under de kriminaltekniska undersökningarna i fastigheten, som fortfarande pågår, letar man noggrant efter bland annat fragment av cyklar.

Kommissarie Axelsson berättar för Corren att polisen fortfarande har några källarutrymmen kvar att gå igenom.

Vill ta reda på vem som ägt lådcykeln

På frågan om varför det är viktigt att hitta delar från lådcykeln svarar Axelsson:

– Det är för att vi vill kunna ta reda på vem som har ägt den. Det är möjligt att cykeln har bytt ägare i flera led och om det är så behöver vi ta reda på det.

Kommissarien berättar för Corren att man har fått ett muntligt besked från Nationellt forensiskt centrum gällande vilken typ av sprängmedel som användes i sprängdådet. När även ett skriftligt utlåtande är på plats ska informationen offentliggöras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.