Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckta videon från Kina: Hundratals fångar flyttas

Se den läckta filmen.
Drönarfilmen visar hur fångarna flyttas vid tågstationen. Foto: Youtube / Youtube
Drönarfilmen visar hur fångarna flyttas vid tågstationen och får sitta på ett intilliggande torg. Foto: Youtube / Youtube

Drönarfilmen från Kina visar hundratals män, med ögonbindlar, i bojor och med rakade huvuden i provinsen Xinjiang.

Filmen verkar äkta, uppger en underrättelsekälla för Sky News

– Det är verkligen obehagliga bilder, säger Fredrik Fällman, Kinakännare vid Göteborgs universitet. 

Enligt människorättsorganisationer hålls en miljon fångar, till största delen från muslimska minoritetsbefolkningen uigurer, i olika massläger i provinsen. 

Något som Kina förnekar. 

Ett anonymt konto, kallat ”War on Fear”, publicerade drönarfilmen på Twitter och Youtube under tisdagen. 

– Hur den kommit ut är också intressant, säger Fredrik Fällman, Kinakännare och sinolog vid Göteborgs universitet.

https://www.youtube.com/watch?v=gGYoeJ5U7cQ

Platsen är ett torg som ska ligga vid tågstationen i staden Korla, i provinsen Xinjiang i nordvästra delen av Kina. 

Muslimer är i majoritet i regionen. 

Fångar i ögonbindlar övervakas av SWAT-poliser

På filmen syns hundratals män, de flesta av dem i blå fångvästar, sitta på torget. De övervakas av vad som verkar vara poliser med SWAT-märkning på ryggarna. 

Fångarna har ögonbindlar, rakade huvuden och armarna låsta i bojor bakom ryggen. 

– Det står på ryggen på fångarna att de är från förvaret, eller häktet, i Kashgar i södra Xinjiang. Men de här bilderna är tagna i Korla i nordvästra Kina. Så det är någon slags förflyttning av fångarna. Det kan röra sig om vanliga fångar som man flyttar för att det är fullbelagt någonstans, eller så kan de komma från ett omskolningsläger. Det är svårt att säga, säger Fredrik Fällman.  

I det sista klippet från filmen syns poliserna eskortera fångar in genom grindarna till en grusplan. 

Magnus Fiskesjö om interneringslägren för uigurer i nordvästra Kina.

En europeisk underrättelsekälla uppger för Sky att videon verkar vara autentisk. 

– Vi har undersökt filmen och tror att den är genuin. Den visar upp mot 600 fångar som flyttas; de är bojade tillsammans, har rakade huvuden, ögonbindlar och har händerna låsta bakom ryggarna. Det här är ett typiskt sätt som Kina flyttar den här typen av fångar på, säger källan till Sky. 

Videon tros vara filmad tidigare i år

Källan uppger för Sky News att fångarna troligtvis tillhör den muslimska minoritetsgruppen uigurer och att videon tros vara filmad tidigare i år. 

– Förmodligen rör det sig om uigurer. I Kashgar där de här fångarna varit tidigare så är det en stor andel uigurer. Det har tidigare varit en stor majoritet uigurer men det har skiftat under de senaste tio, femton åren då det har blivit fler kineser i Kashgar men jag tror inte att de är i majoritet än så länge. 

Magnus Fiskesjö, professor i sinologi vid Cornell vid amerikanska Cornell University kommenterar filmen: 

– Filmen har uppenbarligen läckts inifrån den kinesiska Gulagarkipelagen med de jättelika koncentrationsläger som byggts upp sedan 2017, och där i dag kanske en miljon människor ur de inhemska minoriteterna hålls fängslade, för att hjärntvättas, och tvingas avsäga sig sin etniska identitet och sin vardagsreligion, säger Magnus Fiskesjö. 

Han beskriver vad han ser i filmen: 

– Den visar hur fångar med förbundna ögon flyttas med tågtransport, ungefär som i 30-talets Tyskland. Deras kläder är märkta ”Fängelset Kasghar,” det vill säga en av de städer som till stora delar tömts på sin inhemska befolkning för att fylla koncentrationslägren, säger Magnus Fiskesjö. 

Människorättsgrupper har uppgett att Kina håller en miljon fångar, de flesta uigurer, i massläger runtom i Xinjiang. 

Kina har förnekat detta. 

Expressen har sökt kinesiska ambassaden i Stockholm. 

Vad handlar konflikten mellan kinesiska regimen och uigurerna om?

Sinologen Fredrik Fällman om konflikten: 

– Det är en stor och lång fråga. Det går tillbaka till 1700-talet när den sista kejsardynasti, Qingdynastin, tog kontrollen över det man började kalla Xinjiang i början på 1800-talet. Sedan dess har det varit en kamp mellan uigurer och andra lokal boende för att bevara kontrollen över det som man ser som sitt eget område och sin kultur. Det eskalerade under 1800-talets senare hälft då det var flera uppror i Xinjiang, då uigurerna försökte etablera ett eget styre igen. Sedan styrs Xinjiang under 1900-talets början av några krigsherrar som formellt är guvernörer, men som styr väldigt brutalt under 20- och 30-talen, innan kommunisterna kommer till makten. Under 30- och 40-talen försöker man etablera en islamisk republik i norra och södra Xinjiang. Men den erkänns aldrig av andra stater. Så det har varit en lång historia innan man kommer till folkrepubliken Kina 1949. Sedan har det periodvis varit lite bättre, och uigurerna har kanske haft ett visst förtroende för den kommunistiska regimen för att det har funnits öppningar. Man har kunnat använda sitt eget språk och kunnat utöva sin religion. Men det har varit oroligheter även under 50-talet och under sent 80-tal och början av 90-talet var det några ganska våldsamma incidenter. Sedan har det eskalerat på senare år. Men det som är läskigt i den här retoriken kring de här omskolnings- eller träningslägren som man har är de säger att det varit så mycket terroristattacker under de senaste fem, tio åren. Det har varit attacker, men att det skulle ha varit så många fler under de senaste åren än det varit tidigare är väldigt tveksamt. Man definierar väldigt många saker som terroristattacker utan att det går att verifiera. Det kan ju vara det förstås. Men en mobb som attackerar en annan grupp människor, poliser kanske, med knivar – är det ett kriminellt gäng som sysslar med droghandel eller är det terrorister?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.