Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckta dokument visar hur Kinas interneringsläger fungerar

Läckta dokument avslöjar Kinas interneringsläger.
Fångar i Kina.Foto: Youtube / Youtube
Fångar i Kina.Foto: Youtube / Youtube

SVT Nyheter har tagit del av läckta dokument och vittnesmål som visar hur Kinas interneringsläger i Xinjiangprovinsen fungerar.

Kina hävdar att dokumentet är falskt.

En internationell granskning koordinerad av journalistnätverket ICIJ fortsätter visa omfattningen av Kinas interneringsläger i Xinjiangprovinsen i de nordvästra delarna av landet.

SVT Nyheter har deltagit i granskningen och kan bland annat visa ett läckt dokument som berättar hur interneringslägren i Xinjiangprovinsen fungerar som fängelser där de intagna tvingas lära sig lojalitet med regeringen.

Dokumentet är daterat juni 2017 och tros vara undertecknat av Xinjiangprovinsens vice partisekreterare, enligt SVT. Det är adresserat till lägercheferna och återger en rad regler för fångarna.

Övervakning av de intagna sker, även vid toalettbesök. Dessutom tillåts inga mobiltelefoner eller någon kontakt med utomstående, förutom vid särskilda tillfällen.

Intervjuad tidigare fånge vittnar om sexuellt våld

En person som intervjuats av SVT i samband med granskningen har själv suttit fången i ett av Kinas läger, hon vittnar om misshandel och sexuellt våld från lägervakter.

Det var i oktober 2017 som vittnet fick ett samtal från ett okänt nummer, skriver SVT – med order om att inställa sig på en särskild plats. Hon uppmanades att inte ställa frågor, skulle hon inte lyda skulle konsekvenserna bli allvarliga.

Liksom USA:s försvarsdepartement kallar hon lägren för koncentrationsläger. 

Varje fånge har en kvadratmeters utrymme att sova på, berättar hon. Rör de på sig ska de straffas.

Vidare berättar hon att interneringslägret gick ut på ”undervisning” – en stor del av den handlade om att lära ut kinesiska traditioner och det kinesiska kommunistpartiets principer, skriver SVT.

En stor del av de människor som hålls fångna på interneringslägren är muslimska minoritetsgrupper, bland annat uigurer.

Lägerchefer utvärderar ideologisk omvandlig efter poängsystem

New York Times kunde tidigare i november avslöja ytterligare läckta dokument – som innehöll hemligstämplade uppgifter om president Xi Jinpings grundarbete för att upprätta lägren i 2014.

I de nya dokumenten som läckts beskrivs bland annat poängsystem för fångarna, hur lägerchefer utvärderar fångarnas ideologiska omvandlig och deras förmåga att följa regler.

”Länka poängen direkt till belöningar, bestraffningar och familjebesök”, står det i en passage, enligt SVT.

Samtidigt menar kinesiska företrädare att dokumentet är falskt. Under en konfrontation av BBC, som varit inblandad i granskningen, avfärdar Kinas ambassadör till London Liu Xiaoming dokumentet som ”fake news”.

Omskolningslägren i Xinjiang uppskattas, enligt FN, hålla minst en miljon människor fångna. En rapport från Human Rights Watch berättar om tortyr och politisk hjärntvätt.

TV: ”Kina vill inte att vi ska se lägren”

Magnus Fiskesjö: ”Kina vill inte att vi ska se lägren”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.