Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckan i Boforsaffären var en svensk polis

STOCKHOLM. Han höll liv i Boforsaffären genom att läcka till indiska medier. Nu träder polisen Sten Lindström fram och berättar om sina skäl.

Boforsskandalen handlade om Indiens inköp 1986 av 410 fälthaubitsar från den svenska vapentillverkaren och de enorma mutor – flera hundra miljoner kronor misstänktes – som Bofors ska ha betalat ut för att få kontraktet värt 1,3 miljarder dollar.

Mutaffären avslöjades av Sveriges Radio året för precis ett kvartssekel sedan.

Sten Lindström, tidigare kriminalkommissarie och utredare vid Ekobrottsmyndigheten, ledde utredningen.

– Jag kunde inte räkna med att min egen regering, Bofors eller Indiens regering skulle gå till botten med detta. Mitt enda alternativ var att läcka dokumenten till någon som jag kunde lita på, säger han till indiska thehoot.org.

"Helt sensationellt"

Lindström gav över 350 dokument till den indiska journalisten Chitra Subramaniam-Duella, som nu intervjuat sin gamle tipsare.

Varför träder du fram nu?

– 25 år är en bra milstolpe, svarar svensken.

Svenska Freds var drivande i Boforsaffären i flera år. Nuvarande ordföranden Anna Ek är lätt lyrisk:

– Det är helt sensationellt att uppgifter kring en av de största mutskandalerna i svensk och indisk historia har läckts av en polis. Sten Lindström ska ha all heder av att ha bidragit till att sprida ljus om mutaffären mellan Indien och Bofors.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.