Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läckaget från Nord Stream 2 ökar

Enligt prognosen skulle det upphöra under söndagen
Läckan från Nord Stream 2 i svensk ekonomisk zon övervakas av Kustbevakningen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu tar man höjd för att det utsläppet kan pågå ytterligare en tid.
Foto: RUNE DYRHOLM / AP TT NYHETSBYRÅN

Utsläppet från Nord Stream 2 inom svensk ekonomisk zon syns nu mer än tidigare, enligt Kustbevakningen. 

Detta trots att läckagen väntades upphöra under söndagen. 

Nu tar man höjd för att det utsläppet kan pågå ytterligare en tid.

På måndagen meddelar Kustbevakningen att de spärrat av kring läckorna – det råder förbud för fartyg, dykare, fiskare och ubåtar i området som ses som en brottsplats.

Det finns två gasutsläpp i den svenska ekonomiska zonen. 

Ett som är större där Nord Stream 1 ligger på botten och ett mindre där Nord Stream 2 finns. Avståndet mellan de två platserna är cirka 1,8 kilometer. 

Ytterligare två finns inom dansk ekonomisk zon nära Bornholm. 

Enligt prognosen skulle utsläppen upphöra under söndagen – men under måndagen meddelade svenska Sjöfartsverket att det mindre av de två utsläppen i svensk ekonomisk zon tvärtom ökat. Vid mättillfället var läckaget från Nord Stream 2 cirka 30 meter i diameter.

Minskat snabbare på danskt vatten

Det större utsläppet syns däremot inte längre på ytan. 

Inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar Kustbevakningen nu höjd för att utsläppet kan pågå ytterligare en tid. Man har löpande kontakter med danska myndigheter. 

”Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

I ett senare pressmeddelande uppger Kustbevakningen på måndagskvällen att området spärras av, som en del av förundersökningen om grovt sabotage.

”Under eftermiddagen har Kustbevakningen verkställt Åklagarmyndighetens beslut om avspärrning av ett område motsvarande fem nautiska sjömil. Förbudet innebär förbud mot att framföra fartyg, ankra, dyka, fiska, framföra undervattensfarkost eller genomföra geofysiska karteringar.”

– Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Sabotage utgångspunkten

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål är utsedd till förundersökningsledare och Säkerhetspolisen ansvarar för utredningen av läckagen.

Ljungqvist har tidigare sagt till Expressen att han tror att det kommer att gå att spåra vem eller vilka som ligger bakom.

– Jag ska tillsammans med Säkerhetspolisen försöka hitta den eller de som har genomfört det här.

Han är övertygad om att det rör sig om sabotage, vilket också är den formella rubriceringen.

– Det är utgångspunkten.

Gigantiskt moln över Sverige efter gasläckorna

Forskaren Stephen Platt: ”En slags varningssignal att metangas och hur vi förvarar den kan vara ett problem för klimatet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.