Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Labours nej till Boris förslag om nyval – igen

Boris Johnson ska lägga fram ytterligare ett förslag om nyval – men Labour kommer inte att gå med på hans Foto: ANDREW MILLIGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oppositionspartierna kommer att rösta nej till ett förslag om nyval i Storbritannien.

Boris Johnson vill hålla parlamentsomröstning redan den 15 oktober, och kommer föreslå detta på måndag.

Men Labour, Liberal Democrats och de andra i opposition har i dag gemensamt beslutat att inte gå med på nyval innan 31 oktober.

Oppositionspartierna i Storbritannien har återigen gått samman mot Boris Johnson när han för andra gången vill lägga fram ett förslag om nyval den 15 oktober.

– Jag förstår det som att om ett nyval ska komma till stånd, måste valdagen ske efter den 31 oktober, säger Liz Saville Roberts, walesiska Plaid Cyrmu:s ledare i Westminster, till Sky News.

Boris Johnson lade fram samma förslag redan i onsdags, men röstades ned.

Labourledaren Jeremy Corbyn sa då att han först ville se till att den lag som hindrar premiärministern från att genomföra en hård brexit skulle träda i kraft.

Andra gången gillt för Boris

Lagen tvingar Boris Johnson att begära förlängd förhandlingstid till efter den 31 oktober – om inte ett avtal röstats igenom eller om en majoritet i parlamentet röstat ja till hård brexit senast 19 oktober.

Den röstades igenom i underhuset i onsdags, och behandlas just nu i överhuset House of Lords med målet att den ska gälla redan på måndag.

Boris Johnson har tidigare gjort klart att han kommer att lägga fram ett förslag om nyval för andra gången när lagen trätt i kraft efter helgen.

Boris vill se ett nyval den 15 oktober, i förhoppningen att Conservatives vinner stort och ger honom ett starkare mandat inför förhandlingarna med EU i Bryssel den 17.

För att få till ett sådant så måste han ha stöd från minst två tredjedelar av parlamentet, och något sådant mandat har inte Conservatives i dagens läge.