Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Labour stöder ny folkomröstning om brexit

Labourledaren Jeremy Corbyn talar inför det brittiska parlamentet på tisdagen.Foto: MARK DUFFY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det brittiska oppositionspartiet Labour kommer att stödja en ny folkomröstning om brexit.

Detta efter att partiets förslag om ett fortsatt nära förhållande till EU röstats ner i parlamentet.

Det brittiska parlamentet röstade under onsdagskvällen om fem olika tillägg till avtalet om brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU.

Tilläggen är inte juridiskt bindande, men om de röstar igenom kommer trycket att bli stort på regeringen att följa dem, skriver The Guardian.

Oppositionspartiet Labour har lagt fram ett tillägg om att parlamentet ska få säga sitt om ett brexitavtal som Labour kan acceptera. Labour vill ha en fullskalig tullunion med EU, en stark anknytning till EU:s inre marknad, och ett stärkt skydd för miljö och för anställdas rättigheter.

Tillägget röstades dock ner. Det innebär att Labour nu kommer att verka för en andra folkomröstning om brexit. 

Ett annat tillägg gäller att Storbritannien inte under några omständigheter och vid någon tidpunkt ska lämna EU utan ett utträdesavtal. Även det röstades ner.

Ett tredje tillägg, av Toryledamoten Alberto Costa, syftar till att stärka brittiska medborgares rättigheter i EU och vice versa, oavsett utgången av utträdesförhandlingarna med EU. Det tillägget har regeringens stöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.