Ja till nyval i Storbritannien

Labours partiledare Jeremy Corbyn.
Foto: VICKIE FLORES/LNP/SHUTTERSTOCK / VICKIE FLORES/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Premiärminister Boris Johnson.
Foto: TOM NICHOLSON/LNP/SHUTTERSTOCK / TOM NICHOLSON/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN

Oppositionspartiet Labour går med på att hålla ett nyval i december, uppger partiledaren Jeremy Corbyn i parlamentet. 

Den 12 december ska det ske.

På tisdagskvällen röstade det brittiska underhuset om ett nyval. Vid 21-tiden röstade en majoritet av ledamöterna nej till Labours förslag att hålla valet den 9 december. Därefter övergick man till att rösta om datumet 12 december.

Och det förslaget röstades igenom med 438 röster mot 20.

Att Storbritannien går mot nyval stod klart efter att ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, gett besked om att man stöttar premiärminister Boris Johnsons förslag om detta. 

Allt du behöver veta om brexit – på två minuter.

Krävs bara enkel majoritet i parlamentet

Tre gånger hittills har Labour röstat ner Boris Johnsons förslag om nyval – även fast man sagt att man stöttar det i teorin. Knäckfrågan har, vid de tre omröstningarna, varit villkor som Johnson inte har ställt upp på. Man har bland annat krävt garantier för att man inte ska genomföra en hård brexit. 

Men på tisdagen sa Corbyn i parlamentet att man nu beslutat att gå med på förslaget om nyval. Corbyn sa att EU:s besked att godkänna en förlängning till 31 januari gör att man känner sig trygg med att rösta fram ett nyval innan dess – utan att riskera en hård brexit.

– Jag har hela tiden sagt att vi är redo för ett val men att vårt stöd bygger på att en avtalslös brexit inte är aktuell, säger han enligt Sky News och fortsätter: 

– Vi har nu hört från EU att förlängningen av artikel 50 till 31 januari har blivit bekräftad, så de närmaste tre månaderna är vårt villkor om inget avtalslöst utträde uppfyllt.

EU går med på att förlänga brexit – utrikesredaktör Mats Larsson: ”Var väntat”

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om brexit-förlängningen: ”Det var väntat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.