Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L vill utreda förbud mot kusinäktenskap

Liberalerna vill utreda bidragstak: "Måste vara lönsammare att arbeta".
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna.
Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA

Liberalernas partistyrelse vill utreda ett förbud mot kusinäktenskap. Förslaget, som finns med i en rapport om hur partiet vill få bort utsatta områden till 2030, ska behandlas på partiets landsmöte i höst. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det finns i dag inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra, och heller ingen statistik på hur många fall det rör sig om.

Men det finns lagstiftning för att förhindra tvångsäktenskap och lagskärpningar har införts de senaste åren. Ett förbud mot specifikt kusinäktenskap behövs ändå, enligt Liberalernas partisekreterare Juno Blom och en enig partistyrelse.

– Det här är ett sätt att förebygga och förhindra att unga människor ska tvingas in i äktenskapet. Unga ska få välja sin frihet, säger Blom till Ekot.

Inget riksdagsparti har hittills lyft frågan om kusinäktenskap.

Sabuni: ”Beklagar att Löfven inte stod upp för sin sak”

Nyamko Sabuni om nya migrationsbeskedet från L.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.