Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L vill sätta stopp för religiösa friskolorna

Liberalerna vill sätta stopp för de religiösa friskolorna. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/IBL/IBL

Gulan Avci, ordförande för Liberala Kvinnor, skriver även hon under debatten.

Foto: Christian Örnberg

Liberalerna vill sätta stopp för de religiösa friskolorna.

Några nya tillstånd ska inte delas ut, föreslår Jan Björklund med partikamrater på DN Debatt.

De religiösa skolor som redan finns ska inte heller få tillstånd att utöka sin verksamhet, enligt förslaget.

Det är en kärntrupp inom Liberalerna som nu kräver att man tar krafttag mot de religiösa friskolorna.

Förutom partiledare Jan Björklund är måndagens DN Debatt-artikel på temat undertecknad av Gulan Avci, ordförande för Liberala Kvinnor, Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson samt Christer Nylander, gruppledare och vice ordförande i Utbildningsutskottet.

De skriver:

"Vi kommer att föreslå Liberalernas landsmöte att ta ställning för ett stopp för religiösa friskolor i Sverige. Det betyder att nya tillstånd till nya sådana skolor inte får ges. Det måste också innebära att befintliga konfessionella skolor inte ges tillstånd att utöka antalet elever."

Liberalerna tar avstamp i förra höstens flyktingkris, där ett stort antal personer sökte sig till Sverige. De menar att invandringen kan leda till en kulturkrock som utgör utmaningar för den jämställdhetsutveckling som har funnits i Sverige det senaste seklet.

Liberalerna: Vi kan inte vara stillasittande

Samtidigt får det effekten att nyanlända barn får en skolgång där de i mindre grad träffar barn med svenska som modersmål, vilket i längden innebär en längre väg för att integreras i det svenska samhället, skriver artikelförfattarna.

"Vi kan inte stillasittande se på när barn riskerar att få en allt längre startsträcka in i det svenska samhället. Skolan får aldrig bli en förlängning av föräldrarnas kulturella och religiösa uppfattningar – den svenska skolan ska vara en fristad från just detta."

För två veckor sedan aktualiserades ämnet i samband med att Skolinspektionen gett grönt ljus till könsuppdelad idrottsundervisning på Al-Azharskolan i Stockholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!