I december 2017 meddelade USA:s president Donald Trump att de flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.
Beslutet väckte starka känslor från palestinier och våldsamma protester bröt ut längs Gaza-remsan.
Israels bestämmanderätt över Jerusalem är inte officiellt erkänd och enligt fredsfördraget mellan Israel-Palestina som slöts 1993 ska stadens status beslutas om i ett senare skede av en fredsförhandling.
Massprotesterna efter Donald Trumps besked krävde minst 58 palestinska dödsoffer, varav flera barn, och runt 2 700 skadades av israeliska styrkor, varav 1 350 av skottlossning, enligt Gazas hälsomyndighet.
Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad i Israel
På tisdagskvällen fattade Liberalernas riksdagsgrupp beslut om att Sverige också bör flytta sin ambassad i Israel – från Tel Aviv till Jerusalem.
Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, vill inte säga när något sådant skulle kunna tänkas ske.
– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger han till Ekot.
Enligt Ekot var riksdagsgruppen enig i sitt beslut.
Kritik från V: ”Bensin på brinnande eld”
Motioner om att flytta ambassaden har kommit från både sverigedemokrater och kristdemokrater. Liberalerna kommer nu ställa sig bakom kd-ledamotens förslag som gör gällande att ambassaden ska flyttas ”på sikt”. Utrikesutskottet ska yttra sig i frågan på torsdag.
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är kritisk till en eventuell flytt av ambassaden.
– När Donald Trump fattade samma beslut för USA så ledde det till kravaller och demonstrationer, och flera människor miste livet. Något liknande kan absolut hända om Sverige fattar samma typ av beslut. Det är som att slänga bensin på en brinnande eld, säger han.
Margot Wallström om ambassaden
Även utrikesminister Margot Wallström, S, är kritisk. Hon säger till Sveriges Radio P1:
– Det finns sen länge en etablerad position från Sverige och EU att faktiskt respektera vad FN har sagt om Jerusalems väldigt speciella status och position, och uppmaningen att man inte ska ha sina ambassader i Jerusalem.
Wallström fortsätter:
– Det ska vara en huvudstad för båda staterna, det är en central fråga i förhandlingarna och man inte ska föregripa den frågan genom att flytta ambassader.
Enligt Margot Wallström är det hittills bara USA och möjligen också Brasilien som har meddelat att de ska flytta sina ambassader.
– Alla andra länder respekterar FN-beslutet och det här är också en väldigt tydlig EU-position.
Om Liberalernas beslut säger hon:
– De kanske vill va med i debatten bara. De sa inget om att det ska ske nu men kanske i framtiden.