Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-vilden lämnar – får full ersättning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Emma Carlsson Löfdahl har suttit som politisk vilde i riksdagen sedan 2019.
Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg

Under måndagen meddelade Emma Carlsson Löfdahl att hon lämnar sin plats som politisk vilde i riksdagen. 

Våren 2019 avslöjade Aftonbladet att hon, då som riksdagsledamot för Liberalerna, hyrt sin mans bostad och samtidigt begärt full ersättning från riksdagen. 

Trots att hon uppmanades att gå stannade hon kvar – och när hon nu går får hon inkomstgaranti fram till pensionen i stället för under fem år, rapporterar P4 Jönköping.  

Emma Carlsson Löfdahl fick maximal ersättning för sin övernattningslägenhet, en bostadsrätt hon hyrde av sin make. Hon hävdade att hon betalade maken 13 000 kronor i månaden, men egentligen var avgiften 2 500 kronor, vilket avslöjades av Aftonbladet 2019.

Hon fick hård intern kritik och lämnade liberalerna. 

– Det hon har gjort är inte olagligt men det är grovt omdömeslöst, sa den förre L-ledaren Jan Björklund och uppmanade henne att avgå

Hade hon lämnat riksdagen då hade hon fått inkomstgaranti i fem år. När hon nu lämnar sträcker sig garantin fram till pensionen

Det beror på att hon både suttit i riksdagen i tolv år och fyllt 50 år. Hon uppfyller då kriterierna för att få den högsta ersättningen som en ledamot kan få fram till pensionen, vilket P4 Jönköping var först att uppmärksamma. 

Kommer fokusera på cateringfirman

Nu får hon ytterligare en månadslön på 69 900 kronor, därefter kommer hon att få 80 procent av lönen i ett år. Fram till pensionen kommer hon sedan att få 66 procent av den. 

I ett internt brev från Liberalernas partisekreterare Juno Blom, som Aftonbladet tagit del av, hyllas Emma Carlsson Löfdahl. Blom nämner också anledningen till att Emma Carlsson Löfdahl slutade, och riktar kritik mot Liberalerna. 

”Givetvis ska vi politiskt förtroendevalda alltid vara beredda på, och tåla, offentlig granskning. Men jag kan också konstatera att partiets hantering lämnade saker att önska, och det är något jag uppriktigt vill beklaga.” skriver Juno Blom i brevet.

Emma Carlsson Löfdahl har sagt till P4 Jönköping att hon kommer fokusera på sin cateringfirma. Om hon ansöker om inkomstgaranti och har annan inkomst minskar ersättningen från riksdagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.