Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-värvningen möts av intern kritik: ”Desperat”

Här pressas Johan Pehrson om regeringens tystnad.
Anna Maria Corazza Bildt presenterades på måndagen som ny medlem i Liberalerna och kandidat inför EU-valet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Liberalernas nominering av Anna Maria Corazza Bildt har tagit många i partiet på sängen, och partiledningens manöver möts nu av hård intern kritik. 

Flera Expressen pratat med anser att man gör allt för att peta partiets nuvarande EU-parlamentariker Karin Karlsbro, som varit starkt kritisk till samarbetet med SD. 

– Man har varit desperat att hitta någon annan, säger en central källa med insyn. 

Efter en tid av lite mer lugn i partiet stormar det åter i Liberalerna. 

Sommarens uppmärksammade uttalanden av SD-topparna Björn Söder och Richard Jomshof, där prideparaden jämfödes med pedofili och profeten Muhammed kallades mördare, har väckt ont blod i L. 

Till det kommer regeringens omdebatterade förslag på den så kallade ”angiverilagen”, som handlar om att bland annat lärare kan tvingas anmäla papperslösa barn till polisen. 

– Det är sällan något förslag skapat så mycket upprördhet i partiet, säger en central källa.

Mitt i allt detta drar Liberalerna nu i gång provvalet i partiet inför Europaparlamentet nästa år. 

Att partiledningen vill se ett annat toppnamn än Karin Karlsbro, som är partiets enda nuvarande parlamentariker, har länge varit en etablerad sanning i L – även om det hela tiden förnekats av partiledningen. 

Karlsbro har kritiserat SD

Karin Karlsbro klarade vid förra valet, 2019, spärren till parlamentet med minsta möjliga marginal, och hon anses av flera inte vara ett tillräckligt starkt kort för att toppa partiets lista på nytt. 

Hon har också varit en av L:s allra starkaste kritiker av samarbetet med SD – vilket ger frågan om hennes kandidatur extra laddning i det splittrade partiet.

Tidigare L-ledaren Jan Björklund och EU-parlamentarikern Karin Karlsbro på partiets valvaka 2019. Liberalerna klarade då spärren till Europaparlamentet med minsta möjliga marginal på 4,1 procent.
Foto: OLLE SPORRONG

Hoppet stod länge till mångårige L-profilen, nuvarande ambassadören Erik Ullenhag, som man från partiledningen trodde kunde bli en enande kraft, men han valde att tacka nej. 

Men så i dag, samma dag som partiets rådgivande provval inleddes, kallade partiledaren Johan Pehrson och partisekreteraren Gulan Avci till pressträff. Vid sin sida hade de ingen mindre än Anna Maria Corazza Bildt, som suttit i EU-parlamentet för Moderaterna i tio år. 

– Jag är väldigt glad över att Liberalerna i dag drar i gång sitt provval och jag är väldigt glad att vi har en ny medlem, sa Pehrson när Corazza Bildt lanserades som en av partiets kandidater.

Anna Maria Corazza Bildt, som är gift med Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt, var moderat EU-parlamentariker mellan 2009 och 2019. 

Men inför valet 2019 blottades en djup konflikt i Moderaterna kring Corazza Bildt, som petades från partiets lista. Det efter avslöjanden om att hon behandlat personal illa och att det hade funnits långvariga samarbetsproblem runt henne. 

Själv menade Corazza Bildt att petningen var en följd av ”ett gubbgäng” som motarbetade henne. 

”De har frågat mig”

Från L-ledningen var man på måndagen noga med att man inte ska se enskilda medlemmars nominering av Corazza Bildt som en värvning från partiledningens sida. Men sättet hennes kandidatur lanserades på måndagen tolkas som just det av många internt. 

Till Expressen säger Anna Maria Corazza Bildt också att partiledningen tillfrågat henne. 

– De har frågat mig, säger hon. 

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för förtroendet jag fått. Jag känner mig varmt välkommen i Liberalerna.

Enligt Anna Maria Corazza Bildt har partiledningen tillfrågat henne, medan man från L-ledningen inte vill beskriva det som en värvning.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Johan Pehrson och Liberalerna brottas återigen med interna konflikter.
Foto: LARS SCHRÖDER / TT

Enligt källor i Liberalerna har nomineringen av Anna Maria Corazza Bildt tagit många i partiet på sängen. Flera Expressen pratat med är också kritiska. 

– Det är viktigare för partiledningen med en annan kandidat än Karlsbro än att hitta ett verkligt dragplåster, säger en uppgiftslämnare. 

– Efter att Ullenhag tackade nej har man desperat försökt hitta någon annan. Hela utgångspunkten verkar vara att man vill bli av med Karin. Det går inte att tolka det på annat sätt, säger en tung företrädare i partiet. 

Men det är helt fel, säger Johan Pehrson, som i stället beskriver det som ett ”lagbygge”. 

– Vi för fram alla kandidater, säger han. 

Provval avgör

Hur Anna Maria Corazza Bildts chanser ser ut återstår att se, och det avgörs alltså till stor del av det rådgivande provvalet – som av tradition väger tungt.  

En del pekar på att hennes kandidatur kom i gång för sent, och att det ligger henne i fatet att hon saknar bakgrund i partiet. 

Karin Karlsbro har också rest mycket i landet under senare tid och har enligt vissa stärkt sitt stöd, även om det också finns de som verkligen inte tror på henne som toppnamn. 

Men från det tunga Stockholmsdistriktet, som nominerat henne som nummer ett, och från kvinnoförbundet får Karlsbro alltjämt sitt stöd. 

– Hon är vår kandidat. Hon har gjort ett bra jobb och är en tydlig liberal feminist som kämpar hårt för kvinnors frågor, säger Cecilia Elving, ordförande för Liberala Kvinnor. 

Frågan om synen på SD är också något som viftas bort av partiledningen som en aspekt i sammanhanget. Men till skillnad från Karin Karlsbro vill Anna Maria Corazza Bildt inte säga vad hon anser om regeringens och partiets nära samarbete med SD. Fokus är på Europa, säger hon.

Haddad och Mohamsson bland kandidaterna

Bland övriga kandidater i Liberalerna finns också Roger Haddad, kommunpolitiskt aktiv i Västerås, men tidigare bland annat rättspolitisk talesperson för partiet i riksdagen.

Ungdomsförbundet Luf driver å sin sida Simona Mohamsson från Göteborg som sin toppkandidat till Bryssel.

– Simona förstår berättelsen om Europa. Hon har levt den själv. Det är berättelsen om att vi stärks genom mångfald och öppenhet, och att vi tar ansvar för alla de som har det tufft, sa Luf:s ordförande Erik Berg i juni när han presenterade nomineringen.

Karin Karlsbro själv säger till Expressen att hon välkomnar att fler vill kandidera. 

– Europavalet närmar sig och jag ser verkligen fram emot det. I dag börjar provvalet med många engagerade kandidater, en viktig del i partiets demokratiska process. Jag välkomnar att flera nya och ett antal bekanta ansikten finns med och vill göra Europa mer liberalt, säger hon.

Liberalernas EU-process

Med start den 18 september och två veckor framåt pågår Liberalernas provval. Det sker framför allt digitalt är öppet för alla som blev medlemmar i partiet senast för tre månader sedan. 

När provvalets resultat är klart tar ett nomineringsarbete vid. Då ska bland annat tänkbara toppkandidater intervjuas, och en lista där kandidaterna rangordnas tas fram. Resultatet i provvalet kommer ha stor betydelse för den slutliga listplaceringen. I november fastställs listan.


Ur arkivet: Corazza Bildt om petningen: ”Jag var överraskad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.