Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-toppens vädjan efter kritiken: ”Förödande”

Nya uppgifter om migratonsutspelet mot regeringen.
Nyamko Sabunis utspel leder till debatt inom Liberalerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Torkild Strandberg, kommunalråd (L), vädjar om värdigare och vänligare debatt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tina Acketoft, riksdagsledamot (L), är ”besviken” på Sabuni.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / MAGNUS FRÖDERBERG
Romina Pourmokhtari, ordförande i LUF, kritiserar Sabuni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En ofta hätsk debatt rasar inom Liberalerna om samarbetet med regeringen och om förtroendet för partiledaren Nyamko Sabuni.

Nu tycker den tunge L-politikern Torkild Strandberg att det har gått för långt – och vädjar till medlemmarna att dämpa tonen.

– Det finns en oförsonlighet, vi uppmanar till debatt under respektfulla och vänliga former, säger han.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gjorde för snart två veckor ett utspel i Expressen om att avsluta samarbetet med regeringen på grund av migrationspolitiken, ett uttalande som kan leda till regeringskris och extra val. 

Sedan dess pågår en uppslitande debatt inom partiet, bland annat höll partistyrelsen ett extramöte i fredags.

Urspårad debatt

Nu anser Torkild Strandberg, länsordförande i Skåne och ett av partiets ledande namn, att debatten har spårat ur. I ett internt brev till medlemmarna fördömer han ”oförsonlighet” och den ”hätska stämningen” – och fördömer företrädare som uttalar sig kritiskt om ”partiet, partiledaren eller om interna diskussioner”.

”Detta är förödande och måste få ett slut. Nu!” skriver han till medlemmarna i sitt distrikt.

Som ordförande i viktiga partidistriktet Skåne och som Liberalernas mest framgångsrika kommunalpolitiker är Strandberg, kommunalråd i Landskrona, en inflytelserik politiker i sitt parti – och driver på för att L ska lämna regeringssamarbetet.

”Känner inte igen oss”

– Diskussionen om vårt vägval är viktig och bra, det är en angelägen debatt. Men det finns en tendens till oförsonlighet och till att personer uttrycker väldigt ultimativa uppfattningar. Det känner vi inte igen oss i, säger han och fortsätter:

– Vi uppmanar medlemmarna att föra debatten under respektfulla, vänliga och värdiga former. Människor som valt att engagera sig hos ska känns sig välkomna oavsett vilken ståndpunkt de har i frågan och oavsett vad utfallet blir.

Riksdagsledamoten Tina Acketoft, också hon från Skåne, är bland de L-politiker som uttryckt starkast kritik mot Nyamko Sabuni. Hon är ”väldigt besviken” och vill inte uttala förtroende för sin partiledare.

”Väldigt besviken”

– Det gör mig upprörd att partiledaren går ut och ställer ett ultimatum till regeringen som hon inte har berett i våra beslutsorgan. Vi har inte alls voterat om det här, sade Tina Acketoft till Sydsvenskan förra veckan.

På frågan om hon har förtroende för Sabuni svarade hon: 

– Det ligger inte i min makt att säga att vi inte ska byta partiledare. I detta läge är det kanske inte bäst för partiet att börja diskutera en möjlig efterträdare. Men just nu är jag väldigt besviken.

Torkild Strömberg kommenterar uttalandet av riksdagsledamoten från det egna distriktet:

– Jag vill inte recensera, det finns övertramp gjorda oavsett vad man tycker. Jag kan konstatera att Liberalerna i Skåne har en annan uppfattning och har fullt förtroende för partiledaren.

”Skapar splittring”

Också Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF), tillhör partiets mest uttalade kritiker av Sabuni. Hon har sagt till Dagens Nyheter att partiledarens agerande ”skapar splittring, är oseriöst och skapar osäkerhet””

– Det här är ett sätt för Nyamko att pusha åt sitt håll i regeringsfrågan. Det är galenskap att ge sig in i en kapplöpning om vem som vill ha minst invandring, sade hon till DN. 

Nyamko Sabuni krävde i en intervju i Expressen att regeringen ska dra tillbaka de migrationsförslag som skickades på remiss i december. Det handlar bland annat om en ny humanitär skyddsgrund som inte fanns med i Migrationskommitténs betänkande.

Redo för extra val

Enligt Sabuni att förslagen bryter förslagen mot Januariavtalet eftersom de inte budgetförhandlats trots att en ökad invandring kommer att påverka kommande budgetar. 

– Vi räknar med att de respekterar budgetsamarbetet och drar tillbaka den proposition som de planerar att lägga fram, säger Nyamko Sabuni.

Statsminister Stefan Löfven avvisar hennes krav – och Sabuni har sagt till Svenska Dagbladet att hon ”är beredd” för extra val.

Expressen har utan framgång sökt Tina Acketoft och Romina Pourmokhtari för att få kommentarer.

Se också:

L-ledaren beredd att gå till extra val i migrationsfrågan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.