Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden i L: Partitoppen vill se Sabuni som ledare

Tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (L) får stort stöd inför valet av ny partiledare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Enligt Allan Widman är Nyamko Sabuni ”precis rätt i tid”.Foto: PRESSBILD

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman ansluter sig till ledet som förespråkar Nyamko Sabuni som ny partiledare.

Ett skäl ska vara hennes driv för integrationsfrågorna, uppger Ekot. 

– Min bedömning är att nu är hon precis i rätt tid, säger Allan Widman till Ekot.

Det är i slutet av juni som Liberalerna ska välja en efterträdare till Jan Björklund. 

I nuläget ses före detta jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och partiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag som två starka kandidater. De har fått stort stöd bland partimedlemmar, trots att de själva inte uppgett ifall de vill ha posten, rapporterar Ekot.

”Som jag tidigare meddelat så avser jag ha ett besked när alla medlemmar fått säga sitt. Det innebär att jag inte har något besked förrän efter den 31 mars som är sista dagen för nomineringar”, skriver Nyamko Sabuni i ett mejl till TT.

Enligt Allan Widman är det Nyamko Sabunis tidigare arbete som fångat hans stöd. Som integrationsminister för drygt 10 år sedan var det dock många som tyckte att hon var för tidigt ute.

– Min bedömning är att nu är hon precis i rätt tid. Och det är hennes tydlighet och hennes politiska mod att våga tala klartext om de här frågorna som är både avundsvärd och viktig, säger Allan Widman till Ekot.

Stort stöd för Nyamko Sabuni

Flera tongivande Liberaler, däribland riksdagsledamöterna Mats Persson och Gulan Avci, har gett Nyamko Sabuni sitt stöd. 

Kritiker har i stället sett det som problematiskt att hon inte haft någon tyngre position inom partiet på tio år. 

Men enligt Allan Widman är det inte ett problem.

 – Nej jag tror inte det, jag tror att de här åren ute i det privata näringslivet, har gjort henne ännu bredare och starkaer politiskt, säger han till Ekot.

Samtidigt står partiet inför ett annat brådskande val. Det handlar om att hitta ett nytt förstanamn inför EU-valet i maj, efter att Cecilia Wikström petats från listan.

Allan Widman som sitter i partistyrelsen och står som fjärdenamn vill dock inte ha förstaplatsen.

– Ja, jag har blivit placera på nummer fyra, och jag är nöjd med den platsen, säger Allan Widman till Ekot.