Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L-toppen öppnar för att bryta med Löfven

Röster inom Liberalerna höjs nu för att bryta med statsminister Stefan Löfven. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / TT / IBL
Jan Björklund meddelade på onsdagen att han inte ställer upp till omval. Foto: NAINA HELEN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN

En ny partiledare för Liberalerna skulle kunna få länsförbunden att ändra sig i frågan om att samarbeta med Stefan Löfven. Det menar Lars Karlsson, ordförande för Liberalerna i Östergötland och som i partirådet röstade för Löfven-sidan. 

– Har man nya infallsvinklar så känner jag, för min del, att man skulle kunna riva det, säger han.

– De 73 punkter vi är överens om ska ingen part bryta. Avtalet ligger fast, säger Anna-Lena Johansson, länsordförande i Stockholm, som också röstade för Löfven-sidan. 

Lars Karlsson, ordförande för Liberalerna i Östergötland, är sedan Jan Björklund (L) meddelade att han ska lämna inte främmande för att bryta det avtal man slutit med S, C och MP om det väljs en ny partiledare som förespråkar det. Detta trots att förbundet ställde sig på den sida som ville samarbeta med Stefan Löfven på partirådet. 

– Det var ju en övervägande majoritet som var av uppfattningen att vi skulle ingå i avtalet. Samtidigt är vi i en rörlig omvärld och skulle en ny ledare övertyga partiet att en annan väg är bättre är jag inte främmande för det. 

– Har man nya infallsvinklar så känner jag, för min del, att man skulle kunna riva det. Det kan vara under den här mandatperioden, men som jag ser det inte i år. 

Finns det en risk att det händer, menar du? 

– På kort sikt tror jag inte att så är fallet. Men efterhand kommer det nog bli en diskussion på något sätt, ja. Det är klart att den nya ledningen måste få sätta sin prägel och då kan sådana aspekter komma in. 

Lars Karlsson, ordförande för Liberalerna i Östergötland. Foto: Liberalerna Östergötland.

Av den anledningen menar han att det kan vara en fördel att en ny partiledare väljs först i nobember, som planerat. 

– Vi hinner sätta avtalet kring regeringsbildningen ordentligt då, så att den inte rivs upp direkt. 

Lars Karlsson (L) har efter valet blivit kommunalråd i Kinda och kommer därför att lämna rollen som ordförande i länsförbundet om ett par månader. 

”Finns ett visst mått av personkemi”

Ulrica Solver Gustafsson, länsordförande för Örebro som ville släppa fram Ulf Kristersson, menar också att valet av partiledare kan påverka regeringsuppgörelsen:

– Det kan det väl göra, om vi väljer en partiledare som är väldigt mycket emot ett samarbete med Löfven-regeringen. Då blir det svårare. Det finns ett visst mått av personkemi även på det planet. Men det är partrådet som har tagit det här beslutet med två tredjedelars majoritet, så det ska inte påverka egentligen, säger hon.

"De punkter vi är överens om ska ingen part bryta”

Samtidigt menar flera länsförbund att uppgörelsen inte alls är hotad. Västernorrlands länsordförande Sarah Karlsson känner exempelvis ingen oro. 

– Oavsett om man är för eller emot Januariavtalet tror jag inte det påverkar valet av ny partiledare. Det är inte partiledaren som har makten att bryta avtalet, men det är klart att man kan förorda för eller emot, säger hon.

– De 73 punkter vi är överens om ska ingen part bryta. Avtalet ligger fast, säger Anna-Lena Johansson, länsordförande i Stockholm, som röstade för Löfven-sidan. 

Är det viktigt att välja en partiledare som kan hitta tillbaka till alliansen, M och KD?

– Det viktigaste är att hitta tillbaka till vår politik. Vilka vi samarbetar med i framtiden kan nog ingen svara på idag. Vi vet inte hur andra partier kommer att utvecklas, säger Anna-Lena Johansson.

Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholm. Foto: Sara Ravid / Pressbild

 

 

Den vill förbunden se som partiledare

Lars Karlsson, Östergötland (förespråkade Löfven): ”Personligen tycker jag Nyamko Sabuni skulle vara ett bra förslag. Cecilia Malmström vore drömmen, men hon kommer inte vilja. Men efter henne är det Nyamko Sabuni.”

Ulrica Solver Gustafsson, Örebro (förespårkade Kristersson): ”Om jag får välja fritt tycker jag att en person som skulle kunna ena vårt parti är Cecilia Malmström. Hon är respekterad och omtyckt i hela partiet, oavsett vilken falang man tillhör. Det är dags för en kvinna att leda partiet.”

Anna-Lena Johansson, Stockholm (förespråkade Löfven): ”Vad jag personligen tycker är mindre intressant, det viktiga är att se vad hela partiet behöver.”

Göran Hammarlund, Sörmland (förespråkade Kristersson): ”Jag har så klart en drömkandidat, men det kommer jag inte kommentera.”

Sarah Karlsson, Västernorrland (förespråkade Löfven): ”Jag har ingen personlig drömkandidat, jag var helt oförberedd på det här. Vi kan välja och vraka, det finns mågna i riksdagsgruppen och partisverige att lyfta.”

Jonas Andersson, Västsverige (förespråkade Löfven): ”Jag tänker inte spekulera i några namn just nu.”

Pär Löfstrand, Jämtland (förespråkade Kristersson): ”Det bästa för partiet vore om Cecilia Malmström kom hem till Sverige och tog uppdraget som partiledare. Om vi visar tillräckligt att vi behöver henne kanske hon kan ändra sig.”

Ulrica Westerlund, Västerbotten (förespråkade Kristersson): ”Jag vill inte uppge någon drömkandidat, men en partiledare som lägger en extra växel för att få till ett borgerligt parti snarare än att röra sig åt vänster.”

Kjell-Åke Holdar, Värmland (förespråkade Löfven): ”Jag blev överraskad av Björklunds avgång och har inget annat önskemål än att det ska vara en kvinna. Vi har tidigare i förbundet pratat om Birgitta Ohlsson.”