Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-toppen: ”Mycket fokus på en person”

Nyamko Sabuni har meddelat att hon kandiderar till partiledare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län.Foto: Sara Ravid / Pressbild
Erik Ullenhag är i dag Sveriges ambassadör i Jordanien.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

I morgon samlas Liberalernas valberedning för att ta fram ”tre-fyra” namn som partiet kan se som ny ledare.

Ambitionen var att processen inte skulle störa EU-valkampanjen – men efter att Nyamko Sabuni meddelat sin kandidatur välkomnar man att fler kliver fram.

– Det är mer rättvist. Annars blir det väldigt mycket fokus på en person, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholms län.

Nyamko Sabuni gästar ”Bara politik” i Expressen TV klockan 19.00 i kväll.

I måndags avslutades sonderingen där Liberalernas förbund runtom i landet har fått föreslå tänkbara namn till partiets valberedning. 

Enligt en sammanställning av DN är det jämnt race mellan favoriterna Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Partiets gruppledare Christer Nylander ligger på en tredjeplats, följt av Cecilia Malmström som har tackat nej.

Nu går partiledarvalet in i nästa skede. På torsdagen håller valberedningen ett möte i riksdagen där de ska sammanställa namn och synpunkter – för att sedan börja kontakta de med störst stöd.

– Vi får se om vi kontaktar dem prompt eller väntar ytterligare några veckor. Vi vill se till så att processen inte inkräktar för mycket på arbetet med EU-valrörelsen, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt. 

Hur många namn tar ni fram?

– Minst två. Tre-fyra kanske.

Nyamko Sabuni meddelade i förra veckan att hon kandiderar till partiledarposten och är hittills den enda av toppnamnen som har gjort det. Olle Schmidt ser inga problem i att Sabuni kliver fram.

– Även om ambitionen var att det här inte skulle störa EU-valrörelsen så är väl uppmärksamheten kring partiledarvalet oundvikligt.

Välkomnar ni att fler kliver fram?

– Det har jag inget emot. Men jag förstår att en del av dem förväntar sig att få frågan. Det är lite olika sätt att se på det och det får man ha respekt för.

Kan det vara en fördel att gå ut tidigt?

– Det får de avgöra själva. En del kanske använder Göran Perssons metod och säger nej så länge det går för att slutligen säga ja. Det funkade för honom, säger Olle Schmidt.

Olle Schmidt (L), valberedningens ordförande.Foto: PRESSBILD

Liberalerna i Stockholm vill att fler kliver fram

Någon som gärna ser att fler öppnar för att kandidera är Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholm, partiets största länsförbund.

– Vi gick ut ganska tidigt processen med tre namn. Då var det Cecilia Malmström, Erik Ullenhag och Christer Nylander. Sedan har Malmström tackat nej.

Om att Sabuni kandiderar säger hon: 

– Jag tycker att det är bra att man kliver fram. Om man vill ska man berätta det. Jag hoppas att det blir fler än en som är villiga.

Vill du att fler kliver fram nu?

– Absolut. När de får frågan tycker jag att det är bra om man berättar, annars blir det så mycket spekulationer. Det är också mer rättvist. Annars blir det väldigt mycket fokus på en person, medan de andra gömmer sig i vassen och avvaktar. 

Riskerar det inte att ta fokus från EU-valet?

– Det är klart att vi vill diskutera vår politik och inte bara personfrågor. Det är det viktiga. Sedan är det oundvikligt att valberedningens arbete pågår. Folk måste kunna träda fram även om det är EU-val. Jag hoppas att de som vill träder fram och berättar det, så att det blir fler än en att ta ställning till, säger Anna-Lena Johansson.

Nyamko Sabuni gästar ”Bara politik” i Expressen TV klockan 19.00 i kväll.

Liberalernas partiledarbyte

6 februari meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp för omval som partiledare. Samma dag visade en opinionsmätning från Novus att Liberalernas stöd rasat till 2,7 procent.

11 april meddelade Nyamko Sabuni att hon kandiderar till ny partiledare.

15 april avslutades sonderingsfasen där förbunden fick skicka in förslag på ny partiledare till valberedningen.

31 maj-10 juni erbjuds de kandidater med bredast stöd att delta på ”hearings” runtom i landet där de kan frågas ut av medlemmar.

10 juni-18 juni ska förbunden förankra ett beslut som meddelas till valberedningen.

28 juni väljs en ny partiledare på ett extra landsmöte.

3 juli talar den nya partiledaren på Liberalernas dag under Almedalsveckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.