Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L-toppen Mats Persson lämnar

Mats Persson (L). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas Mats Persson lämnar sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, meddelar Liberalerna via ett pressmeddelande. 

Enligt Dagens industri är orsaken att han inte vill företräda partiet i förhandlingar med regeringen. 

Samtidigt säger han inte definitivt nej till att bli ny partiledare.

– Den frågan är för tidigt ställd. Fokus måste nu vara att valberedningen ska komma i gång och arbeta, säger han till HD/Sydsvenskan.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, har valt att lämna sitt uppdrag. Det meddelar Liberalerna via ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen, bara ett par timmar efter att Dagens industri kunde avslöja samma uppgifter. 

– Jag väljer att lämna rollen som ekonomisk-politisk talesperson, men fortsätter i andra ledande roller i partiet. Jag ser fram emot att ta fram förslag för Liberalernas ekonomisk politik på längre sikt, säger Mats Persson i pressmeddelandet. 

Enligt Dagens industri avgår Mats Persson eftersom han inte vill företräda partiet i förhandlingarna med regeringen. Däremot behåller han sin plats i riksdagen. 

Mats Persson har varit en av de namn som spekulerats i att ta över efter Jan Björklund som partiledare och var under den interna striden om regeringsfrågan en av Jan Björklunds främsta motståndare, då han offentligt förespråkade att man i stället bör släppa fram Kristersson. 

I en intervju med HD/Sydsvenskan stänger han inte dörren helt för att ta över som partiledare när Jan Björklund avgår.

– Den frågan är för tidigt ställd. Fokus måste nu vara att valberedningen ska komma i gång och arbeta. Framförallt måste Liberalerna fundera över vilken roll vi ska ha i svensk politik, säger han till tidningen.

Persson har varit riksdagsledamot sedan 2014 och var tidigare vice förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Pehrson tar över efter Persson

Liberalernas riksdagsgrupp har enhälligt utsett Johan Pehrson till ny ekonomisk-politisk talesperson efter Mats Persson, står det i pressmeddelandet från Liberalerna.

– Jag är glad att ha fått min partigrupps förtroende. Jag ser fram emot att arbeta hårt för att genomföra viktiga liberala reformer för Sverige. Januariavtalet ligger fast och de liberala reformerna ska vi nu se till att regeringen levererar, säger Johan Pehrson.

Expressen söker Mats Persson.