Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-toppen granskas – efter att ha hyrt sin makes bostadsrätt

Emma Carlsson Löfdahl (L).Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) hyr en övernattningsbostad av sin make – och låter skattebetalarna stå för delar av kostnaden:

412 000 kronor under en mandatperiod, skriver Aftonbladet. 

– Jag följer det regelverk riksdagen har satt upp, säger L-toppen till tidningen.

Nu ska riksdagens granska hennes agerande. 

En riksdagsledamot som bor mer än fem mil från riksdagen har rätt till övernattningsbostad i Stockholm. Man kan få en lägenhet från riksdagsförvaltningen – eller så hyr man en själv och får ersättning för den.

Maxersättningen är 8 600 kronor i månaden.

Emma Carlsson Löfdahl är riksdagsledamot för Liberalerna sen 2010. Hon är skriven på en adress i Östergötland, där hon och maken delar på en fastighet med stor sjötomt. Därför hyr hon också en tvåa på Södermalm i centrala Stockholm.

Hyr bostad av maken för 13 000 kronor

Tidigare ska hon ha delat bostaden med sin mamma men sen 2017 har hon uppgett att hon bor där ensam. Hyran är 13 000 kronor per månad och det gör att Emma Carlsson Löfdahl har rätt till maxersättningen på 8 600 kronor.

Men tvåan är hennes makes bostadsrätt, avslöjar Aftonbladet. 

Riksdagsledamoten betalar alltså stora pengar till sin make för en övernattningslägenhet som hon låter skattebetalarna till stor del stå för. Totalt kostar den skattebetalarna drygt 103 000 kronor per år – vilket ger 412 000 kronor under en mandatperiod.

Enligt Aftonbladet ligger avgiften för tvåor i samma trappuppgång på cirka 2 500 kronor i månaden – 10 500 kronor mindre än vad L-ledamoten betalar sin make.

– Jag vet faktiskt inte vad avgiften är. Jag har ett andrahandskontrakt och där har vi en marknadshyra som är 13 000 kronor, säger Emma Carlsson Löfdahl till tidningen.

Enligt styrelseordföranden i den aktuella föreningen finns inte heller något tillstånd för andrahandsuthyrning – något L-toppen säger emot.

Kan ta ut maximal ersättning

Hennes make köpte bostaden 2013 för cirka tre miljoner kronor, skriver Aftonbladet. Efter att han har betalat bostadens månadsavgift och räntekostnader blir det minst 3 500 kronor över i månaden av andrahandshyran, enligt Aftonbladets granskning.

Pengar som alltså kommer från skattebetalarna.

Enligt riksdagens regler ska inte ledamöter ersättas för bostadskostnader i form av räntor och amorteringar. Det innebär att om Emma Carlsson Löfdahl hade köpt bostaden själv hade hon bara fått ersättning för den faktiska avgiften: cirka 2 500 kronor.

Men i och med detta upplägg, där hon hyr en övernattningsbostad av maken, kan hon få ut drygt 6 000 kronor till.

Emma Carlsson Löfdahl: Följer regelverket

Emma Carlsson Löfdahl säger till Aftonbladet att hon och maken har ”väldigt separerade ekonomier”. Hon säger vidare att både riksdagen och bostadsrättsföreningen har godkänt upplägget.

– Jag följer det regelverk riksdagen har satt upp och det tycker jag är viktigt att man gör, säger L-toppen till tidningen.

När reportern Richard Aschberg frågar om hon tycker att det är ett bra system när familjen kan tjäna pengar på det svarar hon:

– Jag följer det regelverk vi har. Jag ser inte att vi tjänar några pengar men vi löser boendet.

 


Statsvetaren: ”Allvarligt”

Enligt statsvetaren Jenny Madestam är svenska väljare känsliga för den här typen av nyheter.

– Alltid när det handlar om pengar och det som kan uppfattas som fiffel med pengar är det allvarligt i den svenska politiken och gentemot de svenska väljarna, säger hon.

Dock är inte Emma Carlsson Löfdahl Liberalernas mest namnkunniga politiker – och Madestam tror därför inte att Aftonbladets avslöjande kommer att få några större konsekvenser för Liberalerna.

– Den här typen av agerande kan ge väljarna vatten på sin kvarn att politiker är på ett visst sätt. Det är problematiskt för svensk demokrati, men för Liberalerna tror jag inte det behöver bli någon större skada, säger Madestam.

Hon tror att L-toppen själv kommer att behöva gå ut och ”pudla på något sätt”.

Så svarar Liberalerna

 Johanna Elgenius, chef för Liberalernas riksdagskansli, säger i en skriftlig kommentar:

– Förtroendevalda har ett stort ansvar att vara öppna och tillgängliga vid offentlig granskning. Det är alltid viktigt att vara extra tydlig när det handlar om närstående. Riksdagen har redan granskat och godkänt Emma Carlsson Löfdahls lösning på sitt boende. Men för att det inte ska råda några som helst oklarheter har Liberalerna i dag bett riksdagsförvaltningen att genomföra en förnyad granskning av de underlag som Emma Carlsson Löfdahl tidigare lämnat in för utbetalning av ersättning för boendekostnad.

Expressen söker Emma Carlsson Löfdahl.

Maken har till Aftonbladet avböjt att ge en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.