Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson: ”Nu passar Sverige plötsligt”

Johan Pehrson, Liberalerna.Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dra in medborgarskapet för IS-terrorister, tycker Johan Pehrson.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
SD-ledaren Jimmie Åkesson: ”Det är Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson vill, precis som Moderaterna och Sverigedemokraterna, dra in medborgarskapet för IS-terrorister. 

Förslaget får stöd av SD-ledaren Jimmie Åkesson – som nu uppmanar Liberalerna att ”sätta press på regeringen”. 

– Det är välkommet, säger han till Expressen. 

Justitieminister Morgan Johansson har under dagen ”inte möjlighet” att kommentera – vare sig per telefon eller skriftligt, enligt pressekreteraren. 

Förra veckan meddelade Moderaterna att de vill ändra grundlagen för att kunna ta bort medborgarskapet för svenskar som dömts för terrorbrott. I dag säger även Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, till ”P1 Morgon” att svenskar som stridit för IS bör bli av med sitt svenska medborgarskap:

– Det skulle ha en avskräckande effekt.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson håller med. 

– På samma sätt som vi har tyckt att det ska vara tydligare krav på att vara medborgare, så tycker jag att det ska finns en gräns för när det kan upphävas. 

Johan Pehrson vill nu inleda diskussioner med Moderaterna om detta. 

Han vill att det ska bli möjligt att dra in det svenska medborgarskapet för de som fått det på felaktiga grunder, och för de som gjort sig skyldiga till terrorbrott eller landsförräderi.  

– Jag ska söka stöd för det i mitt parti, säger han. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till Expressen att Johan Pehrsons förslag är ”välkommet”. 

– Om Liberalerna har ändrat sig och menar allvar, måste de snarast sätta press på regeringen att agera. 

Pehrson: Ett värn för framtiden

Men en framtida lagstiftning kan inte appliceras på de IS-terrorister som återvänder till Sverige. 

– Det är ett viktigt värn för framtiden, men det hjälper oss inte att hantera den besvärliga situation vi har i dag, medger Johan Pehrson. 

Så hur ska man hantera dem som återvänder nu?

– Vår uppfattning är att vi bör få till en tribunal och döma av dem på den plats där de begått brotten, säger Johan Pehrson och jämför med den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, ICTY. 

Om en sådan inte kommer på plats vill Johan Pehrson att de skyldiga döms på individuell grund ”där det går”. 

– Om inte heller det går, och personen återvänder till Sverige, så ska svensk säkerhetspolis eller polis möta vid gränsen. Personen ska gripas för utredning och alla bevis ska samlas in och utredas. 

 

Johan Pehrson anklagar den förra alliansregeringen, där också Liberalerna ingick, för att ha gjort för lite på det här området. 

– Vi hade alliansregering och då gjordes ingenting. Jag beklagar det. 

Hur ser du på att Sverigedemokraterna i flera år lagt fram det förslag som du nu för fram?

– Jag har sett det hela tiden. Men jag noterar också att Sverigedemokraterna anslöt sig till Liberalernas krav – att man ska prata svenska i Sverige. 

Kristdemokraterna vill se internationell tribunal

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson säger att partiet i dag inte har några förslag om att dra in medborgarskap, men konstaterar samtidigt: 

– Det är klart att det finns skäl att se över hur medborgarskap kan stärkas och på vilka grunder de kan dras in. Det krävs dock grundlagsändring som tar flera år. 

– För att lösa den akuta situationen, att människor måste ställas inför rätta för de vidriga brott de begått eller stöttat, föreslår vi att en internationell tribunal upprättas. 

Centerpartiets riksdagsledamot Jonny Cato Hansson säger i en skriftlig kommentar att ”de som har rest ner för att strida har gjort det mot UD:s rekommendationer och har själva ansvaret för att ta sig därifrån.”

Han fortsätter:

”Är man svensk medborgare måste man få komma in i Sverige även om man har begått avskyvärda brott. Däremot är det väldigt viktigt att de som kommer tillbaka i största möjliga mån straffas.”

Moderatledaren Ulf Kristersson om hur han tycker att Sverige ska hantera IS-svenskarna:

– Vi pratar om ett hyggligt stort antal personer som har varit med och begått vidriga terrorhandlingar i IS regi, och som nu plötsligt verka tycka att de vill komma tillbaka hem till Sverige igen.

Kristersson: ”Den här frågan måste prövas nu”

– Det aktualiserar frågan om hur vi ska se på att behålla svensk medborgarskap – om man begår fundamentala brott mot det som måste anses vara grundläggande lojalitet mot Sverige. Det är andra länder som har sådana regler, som Tyskland, Danmark, Norge, Finland. Fast i lite olika format. Och jag tycker att vi se över de svenska medborgarskapslagarna också. Det är inte alls som det påstås ibland brott mot internationell rätt, tvärtom, det är fullt möjligt att ha det, men man måste naturligtvis göra det på ett noggrant sätt.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, anser att man bör återkalla IS-svenskars medborgarskap. Du håller med?

– Ja, jag tycker att den här frågan måste prövas nu. I dag går det ju inte i Sverige, vi har inte en sådan lagstiftning. Det sägs att det skulle vara fel att ha en sådan lag. Det är jag inte alls säker på. Man måste kunna pröva om människor som har dubbla medborgarskap bryter mot allt det som Sverige står för – om de ska förtjäna sitt medborgarskap i Sverige.

– Det löser inte det aktuella problemet, för just nu har Sverige inte en sådan lag, det skulle kräva en grundlagsförändning. Men det skulle vara en viktig signal inför framtiden att vi inte accepterar att man gör vad som helst i skydd av det svenska medborgarskapet, jag tycker att det svenska medborgarskapet och ett svenskt pass ska uppvärderas, det ska vara en stark symbol för långsiktig solidaritet med landet Sverige. Då kan man inte tolerera att man att begår vidriga handlingar och ändå vara säker på att man alltid skyddas som svensk medborgare. Nu får vi använda de verktyg vi har. De som gjort dessa vidrigheter måste utredas, lagföras och straffas hårt.

Borde man ha tagit tag i detta tidigare?

– Ja, det tycker jag. Både vad gäller IS-resenärerna, som har varit ett väl känt problem lång tid tillbaka, men även passfrågan. I många år har vi vetat att många svenska pass missbrukas, att de säljs och stjäls. Vi har varit naiva i vår relation till människor som systematiskt slarvat bort eller sålt svenska pass, så till den grad att andra länder ibland ifrågasätter om Sverige verkligen sköter sina pass på rätt sätt.

Expressen har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar, men han har inte tid, enligt pressekreteraren Adriana Haxhimustafa. 

”Vi får återkomma, i dag har vi tyvärr inte möjlighet”, skriver hon i ett sms. 

Morgan Johansson, S, i SVT:s ”Aktuellt”Foto: SVT

Morgan Johansson: Jag blir rätt provocerad

Regeringens besked är annars att personer som rest till IS från Sverige inte få hjälp att återvända. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger i SVT:s ”Aktuellt”:

– De som kan bindas till olika brott måste naturligtvis lagföras för de brotten. Därför vore det bästa om man kunde sätta upp en internationell rättsprocess för att kunna döma dem. 

Som exempel från den nära historien nämner Johansson den tribunal som sattes upp efter kriget i det forna Jugoslavien på 1990-talet och efter folkmordet i Rwanda.

– Av bevisskäl är det ofta bäst att ha rättsprocessen på plats i närområdet.

I söndagens ”Agenda” intervjuas en kvinna som för sex år sedan anslöt sig till IS och därefter har fött tre barn varav ett har dött. Nu vill hon hem.

– Jag vill kunna vakna upp i Sverige och lägga de här sex åren bakom mig. 

Morgan Johansson svarar i måndagens ”Aktuellt”:

– Jag blir rätt provocerad av den här kvinnan som sitter och säger: hjälp mig nu hem. Ja, nu passar Sverige plötsligt. Men för några år sedan åkte hon härifrån för att delta i en av de värsta terrorsekterna som vi har haft på många år. Vi har inget självklart ansvar för de här människorna som nu sitter där. 

Starka reaktioner i sociala medier

Diskussionen om indraget medborgarskap har väckt starka reaktioner i sociala medier. 

Tidigare L-riksdagsledamoten Christina Örnebjär håller inte med sin partikamrat Johan Pehrson. 

Så säger de andra partierna om IS-återvändarna

Rasmus Ling (MP): Sverige ska inte göra någon statslös

”Sverige ska inte göra någon statslös. Det blir varken Sverige eller världen tryggare av. Även för dem med dubbla medborgarskap är ett sånt här förslag problematiskt. Människor som har begått brott ska dömas i domstol, men att skilja på vissa typer av medborgare och andra gynnar ingen. Vi vill ju inte heller att människor Sverige vill utvisa ska fråntas deras tidigare medborgarskap”.

 

Linda Westerlund Snecker (V): Medborgarskapet är inte förhandlingsbart


”Medborgarskapet är en fråga som det krävs en grundlagsändring för att ändra på, vilket innebär att vi antingen måste ha nyval nu eller vänta till 2022 för att ens få igenom det. Dessutom strider en sådan här sak mot alla konventioner. Vi tycker att medborgarskapet inte är förhandlingsbart”. 

 

”Det är oacceptabla saker som har skett i kalifatets namn. Kommer man tillbaka ska det självklart utredas och har det begåtts ett brott ska man dömas för det. Det svåra är att få tag på bevisning och därför föreslår vi att vi – till de säkra och trygga platserna – ska skicka svensk polis, just för att säkra bevis för att kunna åtala svenskar som begått brott där nere. Men vi tycker inte att staten ska hjälpa till att få hem några. De som rest dit har gjort det frivilligt. Kommer man tillbaka ska det självklart utredas och har det begåtts ett brott ska man dömas för det. Det svåra är att få tag på bevisning och därför föreslår vi att vi – till de säkra och trygga platserna – ska skicka svensk polis, just för att säkra bevis för att kunna åtala svenskar som begått brott där nere”.

 

https://twitter.com/Cornebjar/status/1100025922311389184

Tidigare språkröret för Grön Ungdom, Axel Hallberg, twittrar till exempel.

https://twitter.com/HallbergAxel/status/1100015598770274305

Terroristexperten Magnus Ranstorp twittrar:

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/1099604342175350784

Kanslichefen för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, Felix Byström, konstaterar: 

https://twitter.com/bystromfelix/status/1099197352697626624

Debattören Jenny Sonesson: 

https://twitter.com/JennySonesson/status/1098882944427573249

Tidigare S-toppen Veronica Palm skriver: 

https://twitter.com/veronicapalm/status/1098174313193181185

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.