Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-toppen backar – får sänka sin ersättning

Emma Carlsson Löfdahl minskar sin ersättning. Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
L-toppen avslöjades i går för att ha hyrt sin övernattningslägenhet av sin man. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) hyrde en bostad av sin make – och lät skattebetalarna stå för delar av kostnaden. 

Nu sänker hon sin ersättning. 

”Många är upprörda och jag förstår den reaktionen, men min avsikt har aldrig varit att göra något för egen vinning”, skriver hon i ett Facebookinlägg. 

Enligt reglerna har en riksdagsledamot som bor mer än fem mil från Stockholm rätt till en övernattningslägenhet. 

Maxersättningen för den som väljer att hyra lägenhet själv är 8 600 kronor i månaden.

Den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hyr en lägenhet på Södermalm i centrala Stockholm med en hyra på 13 000 kronor per månad. Det innebär att L-toppen har rätt till maxersättningen på 8 600 kronor.

L-toppen backar – sänker sin ersättning

Men på måndagen kunde Aftonbladet avslöja att bostaden i fråga ägs av riksdagsledamotens make. Hennes man köpte lägenhet 2013 för cirka tre miljoner kronor. 

– Jag följer det regelverk riksdagen har satt upp och det tycker jag är viktigt att man gör, sade Emma Carlsson Löfdahl till Aftonbladet. 

Men nu tvingas hon backa från sina krav. 

I ett Facebookinlägg meddelar L-toppen att hon framöver kommer få en ersättning som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen.

Många är upprörda och jag förstår den reaktionen, men min avsikt har aldrig varit att göra något för egen vinning. Jag har försökt att vara så ärlig och transparent som jag har kunnat och det tänker jag fortsätta att vara!”, skrivet hon i inlägget.

https://www.facebook.com/emmacarlssonlofdahl/posts/2102906123333050?__xts__%5B0%5D=68.ARBcFJw7_lO42iae_YB-xn_Ab70VKV4fdOGfzWmDUUj0trATTKbKA_LV80aBfnRuXEVvUj-ojRt_Bl1LVfIbprcv5S2iDm7QevgezztcfgmvW32dO8wC7X0_i191-k959zbHhEbCNVfpAxTyokyp1Sj3QsjTRKzpT1IktmekRmVQqf52mVJ76XsBTB8fR3HqNiJcMbawDo2PWqtDCM6bzWvJFsXL0m_BIDyNXHsyHt2LQ36RYdt0cBVnpP9MrkcfhVsugN7StTiFueS6ojJRnWVcXOmRKQ1wV-W0sfPJqVuocZelt_hUQjeG9_lWzdVuEwmwhHjPLmKklUKsH6E5n1my&__tn__=-R


Hon upprepar att hon varit ”noga med att följa det regelverk som riksdagen har satt upp”. 

Jag tycker det är bra att partiet nu har bett riksdagsförvaltningen att granska ärendet en gång till. Men oavsett vad en sådan granskning kommer fram till, vill jag vara noga med att se till så att jag följer regelverket och dess intention”, skriver hon. 

Expressen har sökt Emma Carlsson Löfdahl via pressavdelningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.