Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-studenter vill släppa fram SD-stödd regering

Liberalerna vill se ny statsminister.
Foto: Willhelm Sundman
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberala studenter har fattat beslut i regeringsfrågan.
De vill att moderpartiet släpper fram en borgerlig regering, men inte ingår i den om den får stöd från SD.

– Vi har bättre chans att få igenom liberal politik med en borgerlig regering, säger Christoffer Heimbrand, ordförande i Liberala studenter.

Den senaste veckan har Liberalerna bråkat om Sverigedemokraterna och en framtida regeringsbildning inför öppen ridå.

Partistyrelsen med ledaren Nyamko Sabuni i spetsen vill sitta i en borgerlig regering, även om den får stöd från SD. Socialliberaler som Jan Jönsson, borgarråd i Stockholms stad, vill absolut inte det.

På lördagen beslutade Liberala studenters riksstyrelse hur de ställer sig i frågan. De vill släppa fram en borgerlig regering som får majoritet med hjälp av SD, men inte sitta i regeringen med den.

– Styrelsen hade en stor majoritet för den linjen, säger Christoffer Heimbrand, ordförande i Liberala studenter.

”Vill inte låsa fast oss”

Efter valet och att de i så fall släppt fram ett borgerligt styre så vill L-studenter samarbeta med regeringen i sakfrågor och med budgeten. De vill däremot inte på förhand upprätta ett avtal med en sådan regering, utan hantera frågorna som de kommer.

– Vi vill inte till varje pris låsa fast oss i en regering som är beroende av SD. Om vi står utanför regeringen är det lättare att lämna ett sådant samarbete.

Liberala studenter var för januariavtalet, men har nu ändrat sig, eftersom de uppfattar att flera samhällsproblem inte lösts under nuvarande mandatperiod.

– Vi kan inte blunda för att samhället på kort sikt åt fel håll. Regeringen har inte hanterat coronakrisen eller elkrisen särskilt bra, eller tryggheten eller jobben.

– För oss är det viktigt att man får en kunskapsskola. Och sänkt skatt på företagande och regelförenklingar. Allmänborgerlig politik. Vi har fått igenom många bra saker med januariavtalet, men det spretar åt för många håll.

De vill däremot inte att SD ska ha några tjänstemän i regeringskansliet.

– Vi har också vissa ”blå linjer”, som oberoende domstolar, aborträtten, hbtq-frågor och public service oberoende Men sådant får partistyrelsen avgöra från fall till fall.

Den 28 mars ska Liberalernas inställning i regeringsfrågan avgöras vid ett partiråd.


Liberalernas partiledare om uppbrottet med regerigen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.