Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L ställer krav för att inte fälla Andersson

L-ledaren Jan Björklund.Foto: Sven Lindwall
<p>Finansminister Magdalena Andersson.</p>Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Liberalerna ställer tre konkreta krav på regeringen för att inte fälla finansminister Magdalena Andersson i en misstroendeomröstning.

L-ledaren Jan Björklund säger till Dagens industri att han vill samla en majoritet i riksdagens finansutskott för att rösta ned förslag i höstbudgeten om höjda marginalskatter, förändringen av 3:12-reglerna, skatteregler för fåmansföretag och den föreslagna flygskatten.

– Vi kommer från Liberalernas sida föreslå att riksdagen nu under våren uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske. ”Om det då vinner majoritet, men regeringen ändå väljer att lägga fram skattehöjningarna, är vi beredda att fälla de ansvariga statsråden i en misstroendeomröstning, säger Jan Björklund till Di.

Magdalena Andersson kommenterade utspelet senare under kvällen:

"Om liberalerna vill ha inflytande över budgeten är de precis som vanligt välkomna att komma över till oss och förhandla. Det har vi sagt i många år nu", skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till TT.

"Det verkar rörigt i den forna alliansen. Det kommer nya besked på löpande band. Kanske är det dags för polletten att trilla ner, Sverige behöver blocköverskridande samarbete", fortsätter finansministern.

 

LÄS MER: Björklund kräver stor höjning av polislöner

 

Gick helt emot finansministerns besked

Det är inte första gången på senare tid som Jan Björklund går emot Magdalena Andersson.

Liberalerna föreslog tidigare i månaden att drygt 1,3 miljarder kronor ska satsas på en generell lönesatsning på poliserna, vilket skulle motsvara en lönehöjning med 4 000 kronor i månaden.

Jan Björklund gick därmed helt emot finanisminister Magdalena Anderssons besked, där hon deklarerade att det ska bli fler poliser men att det inte blir något lönepåslag.

– När finansministern säger att hon vill anställa fler poliser så välkomnar vi det men problemet är att det inte finns några att anställa, sade Jan Björklund.

Enligt Jan Björklund handlar det om att i en tid med ökad gängkriminalitet och ouppklarade vardagsbrott, ta ansvaret för att höja attraktionsvärdet för polisyrket.

– Vår bedömning är att lönen spelar en stor roll. Vi gör en bedömning av att detta kommer att vända utvecklingen.

 

LÄS MER: Finansministerns svar – efter Björklunds invit

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.