L-ledaren Jan Björklund. Foto: Sven LindwallL-ledaren Jan Björklund. Foto: Sven Lindwall
L-ledaren Jan Björklund. Foto: Sven Lindwall
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBLFinansminister Magdalena Andersson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Finansminister Magdalena Andersson.

 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

L ställer krav för att inte fälla Andersson

Publicerad

Liberalerna ställer tre konkreta krav på regeringen för att inte fälla finansminister Magdalena Andersson i en misstroendeomröstning.

L-ledaren Jan Björklund säger till Dagens industri att han vill samla en majoritet i riksdagens finansutskott för att rösta ned förslag i höstbudgeten om höjda marginalskatter, förändringen av 3:12-reglerna, skatteregler för fåmansföretag och den föreslagna flygskatten.

– Vi kommer från Liberalernas sida föreslå att riksdagen nu under våren uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske. ”Om det då vinner majoritet, men regeringen ändå väljer att lägga fram skattehöjningarna, är vi beredda att fälla de ansvariga statsråden i en misstroendeomröstning, säger Jan Björklund till Di.

Magdalena Andersson kommenterade utspelet senare under kvällen:

"Om liberalerna vill ha inflytande över budgeten är de precis som vanligt välkomna att komma över till oss och förhandla. Det har vi sagt i många år nu", skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till TT.

"Det verkar rörigt i den forna alliansen. Det kommer nya besked på löpande band. Kanske är det dags för polletten att trilla ner, Sverige behöver blocköverskridande samarbete", fortsätter finansministern.

 

LÄS MER: Björklund kräver stor höjning av polislöner

 

Gick helt emot finansministerns besked

Det är inte första gången på senare tid som Jan Björklund går emot Magdalena Andersson.

Liberalerna föreslog tidigare i månaden att drygt 1,3 miljarder kronor ska satsas på en generell lönesatsning på poliserna, vilket skulle motsvara en lönehöjning med 4 000 kronor i månaden.

Jan Björklund gick därmed helt emot finanisminister Magdalena Anderssons besked, där hon deklarerade att det ska bli fler poliser men att det inte blir något lönepåslag.

– När finansministern säger att hon vill anställa fler poliser så välkomnar vi det men problemet är att det inte finns några att anställa, sade Jan Björklund.

Enligt Jan Björklund handlar det om att i en tid med ökad gängkriminalitet och ouppklarade vardagsbrott, ta ansvaret för att höja attraktionsvärdet för polisyrket.

– Vår bedömning är att lönen spelar en stor roll. Vi gör en bedömning av att detta kommer att vända utvecklingen.

 

LÄS MER: Finansministerns svar – efter Björklunds invit

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag